Na današnji dan – 20. februar

19/02/2023 20:00

Na današnji dan – 20. februar

Dogodilo se na današnji dan – 20.2.

1631. godine – Nemački knezovi – protestanti su sklopili savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat (1618-48).

1707. godine – Umro je poslednji veliki mogul Indije Aurangzeb koji je 1658. godine zbacio oca s vlasti, pogubio braću i uzurpirao presto. Osvojio je Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se “Alamgir” (osvajač sveta). Podsticao je umetnost i nauku, osnivao škole i fanatično širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo je slabljenje mogulske države.

1790. godine – Umro je car Austrije Josif II, najstariji sin Marije Terezije i njen suvladar od 1765. do 1780. godine. Kao pobornik prosvećenog apsolutizma, sproveo je značajne reforme, 1781. godine uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i doneo Edikt o toleranciji kojim je priznao slobodu veroispovesti u austrijskom carstvu.

1809. godine – Francuzi su posle duže opsade zauzeli Saragosu koja je odbila Napoleonovog brata Žozefa za kralja Španije.

1860. godine – U Novom Sadu je izašao prvi broj “Danice”, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović. “Danica” je okupila stotinak pisaca, među kojima Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića.

1886. godine – Rođen je mađarski revolucionar Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Mađarske vođa mađarske sovjetske revolucije 1919. godine. Streljan je u staljinističkim čistkama u SSSR-u 1939. godine, a rehabilitovan posle Staljinove smrti.

1908. godine – Umro je pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Njegovo najznačajnije delo je roman “Bakonja fra Brne”.

1920. godine – Umro je američki istraživač, admiral Robert Edvin Piri koji je aprila 1909. godine prvi stigao na Severni pol. Ispitao je i najseverniji deo Grenlanda, oplovio ga i 1901. godine ustanovio da je ostrvo.

1938. godine – Šef britanske diplomatije Entoni Idn podneo je ostavku u znak protesta zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena prema nemačkom diktatoru Adolfu Hitleru.

1942. godine – Japanci su u Drugom sveskom ratu napali portugalski Timor i ostrvo Bali u holandskoj Istočnoj Indiji.

1962. godine – Posle uspešnih podorbitalnih letova s ljudskom posadom, SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod “Merkjuri-Atlas 6”, kojim je prvi američki astronaut Džon Glen tri puta obleteo oko Zemlje. Let je trajao četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde.

1967. godine – Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao je svu izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo “titulu” predsednika.

1979. godine – Od erupcije indonežanskog vulkana Sinira poginulo je 175 ljudi.

1985. godine – U Irskoj je, i pored žestokog protivljenja Rimokatoličke crkve, legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava.

1986. godine – Verski sukobi Hindusa, muslimana i Sika zahvatili su Indiju, a u tri indijske države je zaveden policijski čas.

1991. godine – Usvajanjem amandmana 99. na Ustav kojim je Republika Slovenija definisana kao samostalna država, Skupština Slovenije je pokrenula inicijativu za izdvajanje iz SFR Jugoslavije, dok je Vlada Hrvatske podnela Saboru dopunu Ustava po kojoj u Hrvatskoj važe samo njeni zakoni, čime je suspendovan Ustav SFRJ.

1996. godine – Zetovi predsednika Iraka Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel, vratili su se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Predsednik ih je pomilovao, ali su tri dana kasnije obojica ubijena.

1999. godine – Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačao se oružani sukob srpskih snaga bezbednosti i pripadnika ekstremističke organizacije kosovskih Albanaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

2000. godine – Srpska policija je za sedam dana privela 24 aktivista studentske organizacije “Otpor” zbog antirežimskih plakata i grafita. Hapšenje aktivista “Otpora” i onemogućavanje rada nezavisnih medija, trajali su do izbora u septembru na kojima je, pobedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2002. godine – U najvećoj železničkoj nesreći u Egiptu, u požaru u vozu na liniji Kairo Luksor poginula su 373 putnika, a 66 je povređeno.

2003. godine – U požaru na rok-koncertu grupe Great White u jednom noćnom klubu u Vest Vorviku, na ostrvu Roud (SAD), poginulo je 100, a povređeno 200 ljudi.

2003. godine – Komandant Ratnog vazduhoplovstva Pakistana Mušaf Ali Mir, njegova žena i još 15 ljudi poginulo je kada se vojni avion Foker-27 srušio u blizini Kohata na severozapadu zemlje.

2005. godine – Izraelska vlada je donela odluku o povlačenju iz pojasa Gaze i o etapnom iseljavanju jevrejskih naselja.

2006. godine – U bečkoj palati “Daun Kinski” počeli su dvodnevni pregovori predstavnika Srbije i Kosova o decentralizaciji vlasti na Kosovu. To je bio i početak direktnih pregovora o statusu Kosova.

2006. godine – Umro je penzionisani nadbiskup Pol Marčinkus, bliski saradnik papa čiji je dugogodišnji staž na čelu Vatikanske banke obeležen finansijskim skandalima, misterioznim smrtima i kriminalom.

2009. godine – Rusija je ukinula vize za putovanja državljana Srbije.

2009. godine – Na osnovu odluke Osnovnog suda u Banjaluci Islamska zajednica u Bosni dobila je oko 32 miliona evra od Republike Srpske i grada Banjaluke, na ime odštete za rušenje 16 džamija na području Banjaluke tokom ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

2013. godine – Bugarska vlada dala je ostavku nakon masovnih protesta protiv visokih cena struje i pada životnog standarda, i tako se pridružila drugim evropskim vladama koje su pale zbog “stezanja kaiša” tokom četvorogodišnje ekonomske krize.

19/02/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments