Na današnji dan – 25. oktobar

24/10/2022 20:00

Na današnji dan – 25. oktobar

Dogodilo se na današnji dan – 25.10.

732. godine – Franački vladar Šarl teško je porazio u bici kod Poatjea Saracene i time definitivno zaustavio njihov dalji prodor u zapadnu Evropu, što mu je donelo nadimak Martel (Čekić). Poznat je pod imenom Karlo Martel.

1400. godine – Umro je engleski pisac Džefri Čoser začetnik moderne engleske književnosti. Njegove “Kenterberijske priče” smatraju se najznačajnijim delom engleske srednjovekovne književnosti.

1415. godine – Englezi su u Stogodišnjem ratu, pod komandom kralja Henrija V, naneli težak poraz Francuzima u bici kod Azenkura na severu Francuske.

1495. godine – U Portugaliji je na presto stupio kralj Manuel I Veliki ili Srećni. Finansirao je istraživačke poduhvate moreplovaca Vaska da Game, Pedra Alvareša Kabrala i drugih, čija su otkrića potom postala portugalske kolonije, a Portugalija svetska pomorska i kolonijalna sila. Tokom njegove vladavine iz zemlje su proterani Jevreji i Maori.

1616. godine – Holandski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio je zapadne obale Australije.

1647. godine – Umro je italijanski matematiar i fizičar Evangelista Toričeli, savremenik i nastavljač Galilejevog dela, pronalazač živinog barometra (1643 ili 1644).

1806. godine – Rođen je nemački filozof Kaspar Šmit, poznat kao Maks Štirner, ideolog anarhizma, čije je delo “Jedini i njegova svojina” (1845) izazvalo burnu reakciju građanske inteligencije, pa je jedno vreme bilo zabranjeno.

1815. godine – Srpski knez Miloš Obrenović postigao je sporazum sa vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi, čime je završen oružani deo Drugog srpskog ustanka.

Johan Štraus Mlađi

Johan Štraus Mlađi

1825. godine – Rođen je austrijski kompozitor, violinista i dirigent Johan Štraus Mlađi, proslavljeni “kralj valcera” i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete. Najpoznatije kompozicije: “Slepi miš”, “Ciganin baron”, “Noć u Veneciji”, “Na lepom plavom Dunavu”, “Priče iz bečke šume”.

Pročitajte i: Više o životu Johana Štrausa – kralja valcera!

Žorž Bize

Žorž Bize

1838. godine – Rođen je francuski kompozitor Žorž Bize autor opere “Karmen”, jednog od remek-dela francuske i svetske operske scene, čije je prvo izvođenje 1875. godine naišlo na loš prijem publike i kritike.

Pablo Pikaso

Pablo Pikaso

1881. godine – Rođen je španski slikar i vajar Pablo Pikaso jedan od najvećih i najuticajnijih umetnika 20. veka, koji je sa Žoržom Brakom napravio prekretnicu u evropskom slikarstvu, stvarajući novu koncepciju oblika i prostora. Najpoznatija dela: “Gospođice iz Avinjona”, “Gernika”, “Rat i mir”.

Pročitajte i: Biografija Pabla Pikasa

1918. godine – Kod mesta Vitorio Veneto počela je jedna od poslednjih bitaka u Prvom svetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

1936. godine – Vlade Nemačke i Italije potpisale su tajni protokol o uzajamnoj pomoći, kojim je formirana osovina Rim-Berlin.

1938. godine – Libija je postala sastavni deo Italije.

1949. godine – Sprovodeći blokadu Jugoslavije nakon Rezolucije Informbiroa, SSSR je otkazao gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, što su potom učinile i ostale zemlje komunistčkog bloka. Blokada Jugoslavije trajala je do 1955. godine.

1956. godine – Egipat, Jordan i Sirija su osnovali jedinstvenu vojnu komandu radi koordinacije odbrane od Izraelskog napada.

1971. godine – Generalna skuptina UN je odlučila da primi Kinu u svetsku organizaciju i da isključi Tajvan.

1983. godine – Trupe SAD okupirale su karipsku ostrvsku državu Grenadu, nakon ssto su levičarske snage izvele državni udar.

1995. godine – Na osnovu sporazuma Izraela i PLO o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe su počele povlačenje iz grada Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

2001. godine – Na donatorskoj konferenciji Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope u Bukureštu SR Jugoslavija je dobila pomoć od 430 miliona evra.

2003. godine – U Rusiji je uhapšen milijarder Mihail Hodorkovski koji se nalazio na čelu naftnog giganta Jukos. Osuđen je na devet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

2004. godine – Umro je Džon Pil, veteran među britanskim disk-džokejima, koji je popularisao nove muzičke trendove kao što su pank, rege i hip-hop.

2011. godine – Umro je prvi predsednik Tribunala u Hagu (1993-1997) sudija Antonio Kaseze, vodeća ličnost u razvoju međunarodnog humanitarnog prava.

24/10/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments