Na današnji dan – 6. mart

05/03/2023 20:00

Na današnji dan – 6. mart

Dogodilo se na današnji dan – 6.3.

Mikelanđelo Buonaroti

Mikelanđelo Buonaroti

1475. godine – Rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najvećih umetnika renesanse.

Pročitajte i: Biografija Mikelanđela Buonarotija

1480. godine – U Toledu je potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1629. godine – Nemački car Ferdinand II Habzburški izdao je Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. godine. Ferdinand III opozvao je taj edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648. godine.

1836. godine – Meksikanci pod komandom generala Antonija Lopeza de Santa Ane zauzeli su američku tvrđavu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo je svih 156 Teksašana, među kojima i legendarni Dejvi Kroket.

1874. godine – Rođen je ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, profesor na Moskovskom univerzitetu (1920). Mislilac hrišćanske inspiracije, jedan od najvećih filozofa 20. veka napustio je sovjetsku Rusiju 1922. godine i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro je 23. marta 1948. godine u Francuskoj (“Hrišćanstvo i klasna borba”, “Smisao istorije”, “Filozofija slobode”, “Čovek i mašina”, “O ropstvu i slobodi čoveka”).

1882. godine – Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1900. godine – Umro je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler (Gottlieb Wilhelm Daimler), koji je 1883. godine konstruisao prvi automobilski benzinski motor. Osnovao je 1890. godine kompaniju “Dajmler Motoren-Gezelssaft”, koja se 26 godina posle njegove smrti ujedinila s fabrikom Karla Benca u kompaniju “Dajmler-Benc”, proizvođača prestižnih automobila “mercedes”.

1927. godine – Rođen je kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes. Pisac “magičnog realizma”, žanra koji meša mitove, magiju i realnost, najviše je doprineo da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Najpoznatija dela: “Sto godina samoće”, “Ljubav u vreme kuge”.

1941. godine – Krunski savet Kraljevine Jugoslavije je u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1944. godine – Poletevši iz vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji, 658 američkih bombardera započeli su u Drugom svetskom ratu danonoćno bombardovanje Berlina.

milena-pavlovic-barili-slika

Milena Pavlović-Barili

1945. godine – U Njujorku je umrla srpska slikarka Milena Pavlović-Barili, jedan od najznačajnijih predstavnika nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. godine živela je u SAD, gde je bila ilustrator modnog časopisa “Vog” i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Rođena je u Požarevcu 1909. godine.

Pročitajte i: Više o životu Milene Pavlović-Barili

1946. godineFrancuska je priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

1949. godine – Radio Beograd je prvi put emitovao humorističku emisiju “Veselo veče”, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

1953. godine Georgij Maljenkov je posle smrti Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957. godine – Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene su u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

Pročitajte i: 20 zanimljivosti o “crnom kontinentu”

1973. godine – Umrla je američka književnica Perl Bak, koja se proslavila romanima u kojima je opisala život u Kini. Najznačajnija dela: “Dobra zemlja”, “Istok , Zapad” “Zmajevo seme”. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1938. godine.

1980. godine – Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar postala je prva žena član Francuske akademije.

1992. godine – “Mikelanđelo”, jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je hiljade kompjutera širom sveta.

1993. godine – Pripadnici angolskog pobunjeničkog pokreta UNITA zauzeli su Huambo, drugi po veličini grad u Angoli, nakon dvomesečnih borbi s vladinim snagama.

1994. godine – Umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista (“Nikad nedeljom”, “Fedra”, “Ciganin i džentlmen”).

1998. godine – U sukobima sa srpskim snagama bezbednosti na Kosovu je ubijen Adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

1999. godine – Na severu Kambodže, uz granicu s Tajlandom, uhapšen je Ta Mok, poslednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta Crveni Kmeri, tokom čijeg je režima u drugoj polovini sedamdesetih ubijeno ili umrlo od gladi i bolesti oko milion i po ljudi.

2001. godine – Tokom hodočašća u Meku, u jurnjavi vernika su poginula 34 muslimanska hodočasnika.

2002. godine – Vlasti u Indiji su uspostavile kontrolu nad zapadnom indijskom državom Gudžarat, nakon jednonedeljnih sukoba Indusa i Muslimana u kome je poginulo 803 osobe, uključujući i 58 Indusa koji su živi izgoreli u vozu koji je zapalila jedna muslimanska banda, što je i bio uzrok sukoba.

2004. godine – Umro je najpoznatiji brazilski plejboj Žoržinjo Genl koji je osvojio poznate lepotice među kojima su Merilin Monro, Romi Šnajder, Džejn Mensfild, Rita Hejvort i Anita Ekberg.

2005. godine – U SAD je umro fizičar i laureat Nobelove nagrade, Hans Bete koji je pobegao iz nacističke Nemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

2007. godine – U samoubilačkom bombaškom napadu u iračkom gradu Hili, južno od Bagdada ubijeno je 115 šiitskih hodočasnika, koji su se uputili u sveti grad Kerbalu.

2007. godine – Francuski sociolog i filozof Žan Bodrijar, autor niza značajnih analitičkih uvida o modernom društvu, politici i kulturi, umro je u Parizu u 77. godini. Najvažnije knjige: Simbolička razmena i smrt (1976), Zaboravite Fukoa (1977), O zavođenju (1979), Simulakrumi i simulacije (1981), Fatalne strategije (1983), Iluzija kraja (1992), Savršeni zločin (1994), Totalni ekran (1997), Duh terorizma (2002).

2012. godine – Umro je Robert B. Šerman, pisac Diznijevih filmskih klasika. Zajedno sa svojim bratom Ričardom komponovao je pesme za brojne Diznijeve filmove, među kojima su “Knjiga o džungli”, “Meri Popins” za koju su osvojili dve nagrade Oskar i jednu nagradu Gremi, “Aristokrate” i “Čiti Čiti Beng Beng”.

05/03/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments