Ko vlada morem, vlada i svetom…

15/04/2021 16:56

Ko vlada morem, vlada i svetom…

Na današnji dan 1912. godine, potonuo je najveći i najluksuzniji brod sa početka prošlog veka – “Titanik”. Pogulo je 1.523 ljudi, a pun morskog dna otišao je nakon što je udario u ledeni breg u severnom Atlantiku. Ovo je bilo prvo i poslednje putovanje tog broda koji je isplovio u Velikoj Britaniji nameravajući da stigne do SAD.

“Nepotopivi” brod potonuo je nakon svega dva sata i 20 minuta. O ovoj nesreći i dalje se raspravlja u stručnim krugovima, jer se samo potonuće broda i dalje smatra misterijom. Može se čuti i teorija po kojoj je pun mesec zaslužan za katastrofu. Naime, naučnici sa teksaškog Univerziteta “San Markos” tvrde da je pun mesec 4. januara, iste godine kada je brod potonuo, stvorio izuzetno jaku plimu, koja je poslala ledeni breg severno, a koji se našao na glavnoj putanji Titanika.

pročitajte još i: Titanik: Priča koja i dalje oduzima dah!

Prema proračunima naučnika, Mesec će toliko blizu Zemlje biti ponovo 2.257. godine. A, britanski istoričar Tim Maltin veruje da je noć bila toliko obasjana, pa posada nije mogla da uoči ledeni breg. Ovaj naučnik još objašnjava i da neobično prelamanje svetlosti, koje se odvija noću, izaziva priviđenja.

Zanimljivosti

Muzika – svaki putnik prve klase, je po ukrcavanju na Titanik, dobio knjigu s 352 pesme. Sve te pesme su muzičari na brodu morali da znaju da odviraju.

možda vas zanima i Šta je sve potonulo sa Titanikom?

Životinje – dva psa, jedan pomeranac i jedan pekinezer su preživeli katastrofu. Ukupno se devet pasa ukrcalo na brod sa svojim vlasnicima.

Olupina – olupinu Titanika pronašao je 1985. godine bivši marinac i profesor okeanografije Robert Balard sa svojom posadom. Ona se nalazi skoro 600 kilometara od obale Njufaundlenda na dubini od 3.800 metara. Vlade SAD-a, Kanade, Francuske i Velike Britanije su se dogovorile, 2004. godine, da će se ostaci Titanika čuvati netaknuti, ali da će zaštititi lokaciju na kojoj se nalazi.

Brodovi iste sudbine

Britanik je brod kompanije White Star Line, koja je, između ostalog, konstruisala čuveni Titanik. Ovaj brod je bio izgrađen nakon katastrofe s Titanikom, i upravo zahvaljujući istoj, na mlađem brodu su napravljene neke izmene kao što je dodatak od nekoliko čamaca za spašavanje, ojačan je trup broda oko kotlarnice, komandna soba je funkcionalno unapređena…

Britanik je bio treći najveći brod pomenute kompanije, a koji su se gradili za potrebe prevoza putnika između Evrope i Severne Amerike. Međutim, kako je tada bio Prvi svetski rat, Britanik je prevozio ranjenike i to kao “bolnički brod”. Potonuo u blizini grčkog ostrva Kea 1916. godine, nakon što ga je udarila mina. Od 1000 ljudi na brodu poginulo je njih 30.

Luzitanija – i ovaj brod deli istu sudbinu sa predhodnim, a izgrađen je 1907. godine. Torpedovan je i potopljen od strane nemačke podmornice 1915. godine i to je bio povod za ulazak SAD-a u Prvi svetski rat.

pročitajte još i: Kanal sa najviše obustava plovidbe u istoriji

Naša gospa od Atoča – bio je to brod deo španske flote, poznat po količini i dragocenosti blaga koje je sa sobom nosio. Brodolom se dogodilo 1622.godine, nakon što je brod krenuo iz Havane za Španiju, noseći zlato, srebro, drago kamenje, duvan, bakar… Našu gospu od Atoča pogodio je uragan i potopio.

Whydah Gally – ovo je bio brod najpoznatijeg pirata – Belamia, a koji je potonuo 1717. godine u snažnoj oluji. Belami je bio najuspešniji pirat, međutim, on nikada nije uspeo da uživa u trošenju svog tog bogatsva, jer je poginuo u oluji. 260 godina kasnije je brod Whydah Gally pronađen kao i sam natpis sa broda „Whydah Gally 1716“. Do danas pronađeno je preko 200 000 delova broda, uključujući i tone blaga u obliku zlatnika i srebrnjaka.

Osveta kraljice Ane – brod koji je našao svoje mesto u knjigama kao jedan od najstrašnijih brodova koji su ikad plovili morima. Reputaciju mu je stekao njegov kapetan – Crnobradi. Plovio je morima nešto manje od 12 meseci, pre nego što je 1717.godine potonuo. Sudbina broda ostala je misterija sve do 1996. godine kada je olupina broda pronađena. Međutim, sve dok ne bude pronađen deo broda na kome je rečima ispisano “Crnobradi je bio ovde”, naučni kažu, može samo da se veruje da je to pomenuti brod.

 

15/04/2021 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments