Na današnji dan rođen je Ivan Grozni

25/08/2022 09:11

Na današnji dan rođen je Ivan Grozni

Ivan IV Vasiljevič Grozni, car Rusije, rođen je 25. avgusta 1530. godine u Moskvi.

Ivan IV je bio prvorođeni sin tada već starog velikog kneza Moskve Vasilija III. U trenutku očeve smrti 1533. godine Ivan IV imao je samo 3 godine, a već je posedovao titulu velikog kneza. Po očevoj samrtnoj želji, dok ne postane punoletan, regent postaje detetova majka Jelena Glinska. Sledećih pet godina ona uspešno vlada državom sprečavajući pokušaje državnog udara, sklapajući mir s Litvom i sprovodeći finansijsku reformu. Uprkos tome, Jelenu ruski nacionalisti nisu voleli, zbognjenog litvanskog porekla. Umrla je 1538. godine, a veruje se da je bila otrovana. Ivan je tada imao osam godina. Od tada, pa sve do puno letstva, Ivana stavljaju u drugi plan i kako je i sam priznao, živi zapušteno i ponižavajuće.

Krajem 1546. godine u vodećim državnim i crkvenim krugovima odlučeno je da se regenstvo ukine, a doneta je odluka da se Ivan proglasi za Cara Rusije. Tako je Ivan krunisan 16. januara 1547. godinekrunom Monomaha, koju je po legendi vizantijski car Konstantin IX Monomah poklonio svom unuku- velikom knezu Kijeva, Vladmiru Monomahu. S krunisanjem, Ivan je trebao da se oženi, a za suprugu bira Anastasiju, ćerku Romana iz slavne dinastije Romanov.

Ivan Grozni je odlučio da nastavi stopama majčinih reformi, a najvažnija bila je stvaranje ruskog parlamenta, koji bi, pri izumiranju dinastije, birali novog cara. Ivan takođe saziva Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve kako bi se odredile religijske smernice na području Rusije.

Bez obzira na sve te reforme koje je donosio ne bi li bio prihvaćen kao veliki vladar, Ivan je krenuo putem osvajanja. Njegov veliki vojni uspeh tada postaje pripajanje Kazanskog i Astrahanskog kanata 1552. i 1556. godine. Omamljen uspehom, Ivan objavljuje rat protiv Litvanije 1558. godine kako bi Rusija dobila izlaz na Baltičko more.

Ivana 1564. godine izdaje general i prelazi na stranu Poljske i Litvanije, a njegove trupe će naredne godine napasti Moskvu. Ovo je bila prekretnica za psihički nestabilnog vladara, koji je tokom vladavine, prolazio kroz teške periode. Nakon što mu je sina dadilja, navodno nesrećnim slučajem, usmrtila, supruga Anastasija preminula je 1560. godine, najverovatnije nakon posledica trovanja. Ivanom gluvonemi brat Juraj takođe je preminuo iste godine. Za sve smrti, ivan je krivio Boljare- viši sloj feudalne aristokratije.

Ivan se teško razboleo a na samtrtničkoj postelji, tražio je od Boljara da polože zakletvu na vernost, što oni odbijaju, Kada se Ivan oporavio, optužio je aristokratiju za veleizdaju, te 1565. godine napušta Moskvu i objavljuje svoju želju da abdicira, ako mu parlament ne daje potpune diktatorske vlasti. Svi carevi zahtevi na kraju su prihvaćeni.

Ivan dobija delove najbolje ruske zemlje u svoje ruke kako bi s novcem sa tih poseda mogao finansirati vlastite vojne snage koje. Te trupe pod imenom „opričnici“ su imale zadatak da uništavaju svaki potencijalni otpor carevoj vladavini. Njihovo najveće zabeleženo krvoproliće bilo je masovno ubistvo svih stanovnika Novgoroda po Ivanovom naređenju. Procenjuje se da je ubijeno oko 60.000 ljudi, ali zvanična dokumenta navode da je ubijeno svega 1.500 plemića i toliko običnog naroda.

Poslednja tragedija ovoga cara bilo je ubistvo vlastitog sina i prestolonaslednika Ivana. Hodajući po dvoru 1581. godine Ivan je primetio sinovljevu ženu koja se po njegovom mišljenju šetala neprilično obučena. Kako bi dokazao što misli o njenoj modi Ivan je udara što gotovo automatski dovodi do pobačaja. Čuvši za taj događaj princ Ivan koji je jedini mogao da slobodno razgovara s ocem, posvađao se s njim, a car ga je u napadu besa udario štapom u glavu. Nekoliko dana potom princ Ivan je umro.

U poslednjim godinama života Ivan pokušava po svaku cenu da dobije još jednog sina, a jedan od tih pokušaja se dogodio navodno 1584. kada ga sprečavaju da siluje ženusvog sina Fjodora I. Tri dana posle Ivan IV Grozni umire od posledica trovanja.Na presto dolazi Fjodor I.

25/08/2022 09:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments