Na današnji dan – 10. februar

09/02/2023 20:00

Na današnji dan – 10. februar

Dogodilo se na današnji dan – 10. 2.

1258. godine – Mongoli su zauzeli Bagdad, tadašnji centar islamskog sveta, spalili grad i pobili 10.000 ljudi.

1763. godine – Mirovnim ugovorom u Parizu završen je Sedmogodišnji rat, prvi oružani sukob svih evropskih sila. Sporazumom, koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i panija, Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji je prepustila i Kanadu. Španija je dobila Luizijanu i Kubu, a Pruska je zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

Aleksandar Puškin

Aleksandar Puškin

1837. godine – U dvoboju je ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svetske književnosti. Najznačajnija dela: “Evgenije Onjegin“, “Boris Godunov”, “Pikova dama”, “Kapetanova kći”.

Pročitajte i: Biografija Aleksandra Puškina

1878. godine – Konvencijom u El Zanjonu okončan je desetogodišnji ustanak protiv španske kolonijalne vlasti na Kubi.

1879. godine – U Velikom Trnovu otvoreno je zasedanje prvog bugarskog parlamenta posle oslobođenja od Turaka.

1891. godine – Zaslugom čuvenog srpskog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano je Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1901. godine – U Beču je umro srpski državnik Milan Obrenović, knez (1872-82), a potom kralj Srbije (1982-89). Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878, kada su joj pripojena i četiri okruga. Zaključio je s Bečom Tajnu konvenciju 1881. godine kojom je ograničena nezavisnost Srbije u korist Austro-Ugarske. Abdicirao je 1889. godine u korist maloletnog sina Aleksandra.

1942. godine – Američki džez muzičar Glen Miler postao je prvi muzičar koji je dobio “zlatnu ploču” za prodaju milionitog primerka kompozicije “Chattanooga Choo Choo”.

1947. godine – U Parizu su potpisani mirovni ugovori zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Nemačke.

1962. godine – Američki pilot Frensis Geri Pauers, oboren 1960. godine dok je preletao SSSR špijunskim avionom U-2, u Berlinu je zamenjen za sovjetskog obaveštajca Rudolfa Abela.

1964. godine – U sudaru dva australijska ratna broda u zalivu Džervis potonuo je razarač “Vojadžer” i poginulo je više od 80 mornara.

1979. godine – U Ljubljani je umro slovenački političar Edvard Kardelj, visoki funkcioner Saveza komunista Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od 1963. do 1967. godine bio je predsednik Skupštine SFR Jugoslavije.

1996. godine – IMB kompjuter nazvan “Duboko plavo” ušao je u istoriju šaha pobedom nad svetskim prvakom Garijem Kasparovom.

1997. godine – Hrvati iz zapadnog dela Mostara otvorili su vatru na Muslimane iz istočnog dela grada koji su na hrvatsku stranu došli da posete groblje. Dve osobe su poginule, a 38 je ranjeno. Mostar je u bosanskom ratu, nakon što su Srbi bili prisiljeni da napuste grad, podeljen 1993. godine na muslimanski i hrvatski deo.

1998. godine – Umro je bivši francuski ministar inostranih poslova Moris Šuman, tvorac projekta Evropske unije (“Šumanov plan”).

2000. godine – Lider Srpske radikalne stranke i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj optužio je nezavisne medije da su “američki plaćenici” i “kriminalci”, čime je najavio početak žestoke režimske kampanje protiv nezavisnih medija u Srbiji.

2001. godine – Tokom antivladinih protesta u Teheranu, u sukobu s policijom ranjeno je više desetina studenata, a oko 100 je uhapšeno.

2004. godine – SAD su obnovile svoje diplomatsko predstavništvo u Tripoliju, posle desetogodišnjih neprijateljskih odnosa dve zemlje, a nakon odluke Libije da napusti program za razvoj oružja za masovno uništenje. Zvanični Vašington je opozvao svog ambasadora u Libiji 1980. godine.

2005. godine – Severna Koreja je prvi put saopštila da poseduje nuklearno oružje i suspendovala svoje učešće u pregovorima o spornom nuklearnom programu te zemlje.

2005. godine – Umro je Artur Miler, velikan američkog pozorišta koji je, pored ostalog, napisao “Smrt trgovačkog putnika” i čija su dela uglavnom govorila o običnim ljudima.

2006. godine – Za predsednika Kosova izabran je Fatmir Sejdiu, visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova (DSK).

2006. godine – Umro je meksički slikar i vajar Huan Soriano, čije se velike skulpture nalaze na značajnijim mestima u glavnom gradu Meksika.

2006. godine – Otvorene su 20. Zimske olimpijske igre na stadionu “Komunale” u Torinu, bogatim muzičkim i scenskim programom sa 12 hiljada učesnika.

09/02/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments