Na današnji dan – 28. februar

27/02/2023 20:00

Na današnji dan – 28. februar

Dogodilo se na današnji dan – 28.2.

1525. godine – Španski osvajač Ernan Kortes pogubio je poslednjeg astečkog cara Kuautemoka.

1825. godine – Rusija i Velika Britanija potpisale su ugovor kojim je određena granica Aljaske i Kanade, teritorija koje su tada bile u posedu Rusa, odnosno Britanaca.

1832. godine – U Beogradu je osnovana Narodna biblioteka Srbije kao sastavni deo Državne štamparije. Biblioteka je potom bila pod Ministarstvom prosvete, a od 1871. godine je samostalna ustanova. Odluku o osnivanju doneo je knez Miloš Obrenović.

1844. godine – Tokom prikazivanja nove fregate “Prinston”, koje je na reci Potomak priredila američka mornarica, na brodu je eksplodirao jedan od topova, usmrtivši državnog sekretara, ministra mornarice i još nekoliko funkcionera vlade SAD.

1862. godine – U Srbiji je donet prvi zakon o advokaturi.

1869. godine – Umro je francuski pisac i diplomata Alfons de Lamartin, jedan od najvećih liričara romantizma. Slavu mu je donela već prva knjiga “Pesničke meditacije” (1820), a potom i njegova najznačajnija zbirka “Pesničke i religiozne harmonije” sa čuvenom “Himnom noći” koju je preveo Njegoš. U proznom delu “Put na istok” sa simpatijama je opisao Srbiju i njenu borbu za slobodu.

1916. godine – Završeno je prebacivanje glavnine srpske vojske od oko 140.000 vojnika iz okupirane Srbije u Prvom svetskom ratu na ostrvo Krf. Oporavljena u narednim mesecima, reorganizovana i naoružana srpska vojska se u leto iste godine vratila u borbu na Solunskom frontu. Tokom povlačenja preko Albanije od decembra 1915. godine više od 200.000 vojnika i civila umrlo je od gladi, iscrpljenosti i zime.

1922. godineVelika Britanija je formalno proglasila nezavisnost Egipta, ali je zadržala kontrolu nad Sueckim kanalom i poslovima odbrane zemlje.

1931. godine – Član Donjeg doma britanskog parlamenta Osvlad Mozli osnovao je “Novu partiju”, koja je godinu dana kasnije postala Britanska unija fašista.

1933. godineHitler je, dan nakon paljenja Rajhstaga, ubedio predsednika Nemačke Paula fon Hindenburga da potpiše Zakon o odbrani naroda i države kojim su ukinute lične slobode, sloboda govora i štampe i pravo na okupljanje. U nekoliko narednih dana uhapšeno je više od četiri hiljade komunista.

1941. godine – U egzilu je umro bivši španski kralj Alfonso XIII. Odbivši da abdicira 1931. godine, kada su na izborima u Španiji pobedili republikanci, kralj je bio prisiljen da napusti zemlju.

1948. godine – Poslednje britanske vojne jedinice napustile su Indiju. Laburistička vlada ukinula je 1947. godine britansku vladavinu nad Indijom.

1953. godine – U Ankari su Jugoslavija, Grčka i Turska potpisale sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji, poznat kao Balkanski savez.

1974. godine – SAD i Egipat su posle sedam godina prekida obnovili diplomatske odnose.

1975. godine – U najtežoj podzemnoj železničkoj nesreći u Velikoj Britaniji, 42 putnika su poginula kad je voz u punoj brzini udario u ogradu u stanici “Murgejt” londonskog metroa.

1986. godine – U centru Stokholma ubijen je švedski premije i lider Socijaldemokratske stranke Ulof Palme (Olof). Jedan od najpopularnijih evropskih političara u to vreme, ubijen je na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz bioskopa.

1991. godine – Završen je Zalivski rat, koji su 42 dana vodile SAD i saveznici protiv Iraka. Iračke snage prisiljene su da napuste Kuvajt koji su okupirale 1. avgusta 1990. godine.

1991. godine – Srpsko nacionalno veće i Izvršno veće SAO Krajine donelo je odluku da se SAO Krajina razdružuje od Republike Hrvatske i ostaje u Jugoslaviji.

1993. godine – Američki vojni transporteri izbacili su iznad istočne Bosne prve tovare humanitarne pomoći u hrani i lekovima, čime je počela “Operacija padobran” u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini.

1994. godine – U zoni “zabranjenog leta” iznad Bosne i Hercegovine zapadno od Banjaluke dva američka aviona F-16 srušili su četiri srpska aviona tipa “Galeb”.

1997. godine – U Iranu je zemljotres razorio više od 20 sela, a poginulo je oko 1.000 ljudi.

1998. godine – Nakon ubistva četiri srpska policajca kod Glogovca i Srbice, na području Drenice na Kosovu počeli su sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, pripadnika nelegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

2004. godine – Afrički lideri su se na samitu dogovorili da oforme Afričke multinacionalne snage, koje bi bile sposobne da intervenišu širom Afrike, u cilju okončanja građanskih ratova i sprečavanju genocida.

2008. godine – Zahtev za ekstradiciju Marka Miloševića i Mirjane Marković, sina i supruge Slobodana Miloševića, uputilo je Ministarstvo pravde Srbije Ruskoj federaciji. Protiv njih je u Srbiji pokrenuto više istraga, uključujući i optužbu za krijumčarenje duvana.

2009. godine – Norveški arhitekta Svere Fen, poznat po spajanju modernih oblika i skandinavske tradicije, umro je u 85. godini. Za svoj rad 1997. godine dobio nagradu Pricker, jedno od najznačajnijih priznanja u oblasti arhitekture.

2011. godine – Umrla je francuska glumica Ani Žirardo koja se proslavila ulogama u filmovima slavnih reditelja poput Lukina Viskontija (“Roko i njegova braća”), Kloda Leluša, Marka Fererija i Andrea Kajata. Dobitnica je nekoliko francuskih filmskih priznanja među kojima su i tri Cezara.

2011. godine – Američka glumica Džejn Rasel, seks simbol sredinom prošlog veka, umrla je u Santa Mariji u 90. godini. Zapažene uloge ostvarila je u vesternu “Odmetnik” i kultnom filmu Hauarda Hoksa “Muškarci više vole plavuše”.

27/02/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments