“Ukusna” i nezdrava hrana koja osvaja planetu
Povezane objave
Kreativnost i inovacije su neophodne za ljudski napredak, unapređenje života i okoline, ali i zarad malih ličnih zadovoljstava. I upravo je to motiv gotovo svih kuvara i kuhinja sveta. Još od otkrivanja vatre čovek se trudi da iznađe nove ukuse postojećih namirnica, ali ne zadržava se samo “uz šporet”, već ide i korak dalje i to u laboratoriju.
Kako bi određen produkt bio komercijalan, odnosno dostupan široj populaciji ono mora da prođe kroz razne procese kao što su pasterijazacija, konzerviranje, fermentacija… Ovim procesima se donekle menja ukus osnovne namirnice, ali se prevashodno sprovode kako bi hrana bila bakterijski i zdravstveno bila bezbedna.
Međutim, postoje i tkz. “ultra-prerađena hrana” (UPF) koja je izmenjena gotovo do neprepoznatljivosti. Hemijski su transformisani i to u laboratorijama, a uz pomoć određenih metoda i uz dodavanje određenih sastojaka. UPF je uobičajena u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD i Australiji. Ova hrana je “prijatnijeg” ukusa i po pravilu dugotrajnija od “redovne”.
pročitajte još i: Hrana koju koža obožava: Evo šta treba da jedete ovog leta!
Istraživači su sproveli istraživanje, koje je trajalo 30 dana, a tokom tog perioda učesnici studije su konzumirali UPF.U samom istraživanju učestvovao je i glavni istraživač koji je po isteku mesec dana objavio da mu je UPF uticala na san, pojavila mu se gorušica, osećao se tromo, teže je išao na wc, ugojio se oko sedam kilograma i dobio je hemoroide.
U poređenju sa kontrolnom grupom, koja nije jela UPF, oni koji su je konzumirali dnevno su su unosili više od 500 kalorija. Izuzetno važan zaključak je i da je kod učesnika studije zabeleženo daim se povećala koncentracija hormona gladi, što je dovelo do prejedenja i na kraju do porasta telesne mase.
možda vas zanima i: Hrana iz konzerve: zdravo ili ne?
Gojenje nije problem fizičkog izgleda, ono utiče i na zdravlje srca, te su se povećali i rizici od srčanih oboljenja i dijabetesa, a zabeležena je i pojava depresije kod nekih učesnika. .
“Lubav prema mastima i ugljenim hidratima je mamurluk evolucije” (naučnica Ema Beket)
Slatkast ukus, prijatan izgled i ukus koji mozak prepoznaje kao prihvatljiv je ono što nas tera da konzumiramo UPF. Uz odgovarajući marketing i izvrsne stručnjake ova hrana je zauzela ozbiljnu poziciju na tržištu i to je jedan od razloga zašto se ljudi teško odvikavaju. Upkos činjenici, da će nam se ta hrana dopasti na prvi zalogaj, a kasnije ćemo zažaliti, sve je prisutnija.
Iako znamo da “ultra-prerađena hrana” nezdrava, sme da se prodaje, jer je ona “izbor” i svako od nas može da izabere da li želi da je konzumira ili ne. Kako nije jedina na tržištu ne postoji mogućnost da se zabrani njena proizvodnja ili zatvore laboratorije u kojima nastaje. Ljudi se za nju odlučuju, jer se lako priprema, ima duži rok trajanja i uglavnom je lakša za transport.
Faze prerade
* Prva faza prerade – berba žitarica, ljuštenje oraha ili klanje pilića… Faza “celovite” hrane.
* Sekundarna faza – obrada proizvoda kuvanjem, zamrzavanje ili konzerviranje.
* Treća faza podrazumeva ubrizgavanje aroma, dovanje šećera, masti i drugih aditiva.
Lista UPF
- Gazirana pića
- Upakovan hleb
- Margarin
- Grickalice
- Obrađene žitarice
- Energetske pločice
- Energetska pića
- Aromatizovano mleko
- Gotova jela s gotovim sosevima
- Instant rezanci i testenina
- Prerađeno riblje meso
- Polugotove pite
- Pileći medaljoni (chicken nuggets)
- Proizvodi koji imaju komadiće mesa u sebi
- Supe u prahu
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*