U nedelju veče imamo sjajnu priliku da vidimo Uran

08/04/2022 16:19

U nedelju veče imamo sjajnu priliku da vidimo Uran

Da li ste ranije ovog meseca videli „plavo-zelenu planetu“ Uran?

Ako niste, postoji još jedna dobra šansa u nedelju veče, i to će vam biti poslednji lak pokušaj ove godine.

To je zato što će, čim Sunce zađe ove nedelje, 3. aprila 2022., tanki srp Meseca sijati nisko na zapadnom nebu, a jedva 1º od njega nalaziće se sedma planeta Sunčevog sistema – Uran.

Međutim, jedinu planetu koja se okreće na boku (svakih 17 sati i 14 minuta) neće biti naročito lako videti na prvi pogled.

Na kraju krajeva, udaljena je ogromnih 2,9 milijardi kilometara  od nas, tako da će sijati pri slaboj magnitudi od +5,8.

To je takođe mala plavo-zelena tačka među zvezdama. Dakle, trebaće vam dvogled ili mali teleskop.

Zašto je u nedelju dobra šansa da se osmotri Uran?

Položaj polumeseca sa 7% osvetljenja, koji se očigledno nalazi odmah pored planete, čini je mnogo lakšom za pronalaženje, nego kada lebdi kao mrlja na noćnom nebu.

Evo šta ćete videti sat vremena nakon zalaska sunca u nedelju ako se okrenete prema zapadu:

Pogledajte odmah ispod osvetljenog polumeseca i ne više od 1º dalje, naći ćete plavo-zelenu tačku – Uran.

Međutim, moraćete da budete napolju i gledate na zapad sat vremena nakon zalaska Sunca, i to ne mnogo kasnije, jer će Uran brzo tonuti i uskoro će nestati u izmaglici horizonta. Uzdignuti položaj i dobar, jasan pogled nisko do horizonta biće od pomoći.

Vredi to učiniti jer će Uran nestati sa večernjeg neba. Vratiće se tek za šest meseci.

Planeta s prstenom poput Saturna, Uran je praktično neistražen. NASA-ina svemirska letelica Voyager 2, proletela je blizu njega 1986. godine i od tada nismo videli ništa novo. Svaka fotografija Urana koju ste ikada videli, snimljena je upravo tokom kratkog preletanja Voyagera 2.

Ipak, imperativ za NASA-u je da izvede kapitalnu misiju do Urana zbog njegovih satelita.

Iako nećete moći da vidite nijedan od njih, znajte da Uran ima čak 27 meseca. U stvari, ima najgušće zbijenu grupu satelita od bilo koje planete u Sunčevom sistemu.

Svi Uranovi meseci su nazvani po likovima iz dela Vilijama Šekspira i Aleksandera Poupa.

Četiri najinteresantnija su Arijel, Umbrijel, Titanija i Oberon, uglavnom zato što je prilično moguće da sadrže podzemne okeane.

Projekat „Meseci Urana“ će koristiti svemirski teleskop „Džejms Veb“ za proučavanje Arijela, Umbrijela, Titanije i Oberona, odnosno traženje tragova amonijaka, organskih molekula, leda ugljen-dioksida i vode.

Da li NASA treba da pošalje veliku misiju na Uran? Tajming je dobar. Srećom, retko planetarno poravnanje Neptuna, Urana i Jupitera uskoro će obezbediti redak prozor za slanje svemirske letelice uz pomoć „praćke“ preko Jupitera na bilo koju od spoljašnjih planeta, „ledenih džinova“.

Postoji predlog da se to uradi i moguće je da bi moglo da bude dobijeno zeleno svetlo do Dekade planetarne nauke u aprilu 2022. Ako se to dogodi, svemirska letelica bi morala da napusti Zemlju do ranih 2030-ih da bi stigla do Urana do 2043.

08/04/2022 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments