Zašto nam je u ishrani ipak potreban šećer?
Povezane objave
Kada se spomene šećer, odmah se pomisli na nezdravu ishranu i uvećanje kilograma. Međutim, stručnjaci se slažu u jednom – nije dobro u potpunosti izbaciti šećer iz ishrane.
Šećer se nalazi u velikom broju namrinica, od voća i povrća, preko mlečnih proizvoda do žitarica. Kako ga, onda, izbeći, i da li ima potrebe za tim?
Krajem 50-tih godina prošlog veka, britanski naučnik, nutricionista John Yudkin, ukazivao je na štetnost šećera koji može prouzrokovati oboljenja kardiovaskularnog sistema, poput srčanog i moždanog infarkta.
Ipak, decenijama kasnije, utvrđeno je da se potpunim izbacivanjem šećera iz ishrane:
- Remeti unos kvalitetnih kalorija i odnos njihove potrošnje,
- Narušava se balans u kom bi u ishrani trebalo da budu zastupljeni i makro i mikro nutrijenti.
Na kraju, svaka umerena ishrana uz fizičku aktivnost adekvatnu vašem organizmu i trenutnoj formi ostavlja prostor za unos manje količine šećera, što je dobra vest za sve ljubitelje slatkih namirnica, pa i za one koji nisu skloni čestom vežbanju.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*