12 iznenađujućih benefita crnog čaja

30/10/2017 09:28

12 iznenađujućih benefita crnog čaja

Pored toga što predstavlja sjaju alternativu za kafu, crni čaj blagotvorno deluje na naše zdravlje- i spolja i iznutra.

Rane i posekotine

Zahvaljujući taninima, crni čaj sprečava krvarenje i ubrzava zarastanje rana. Stoga, ukoliko se posečete, na ranu prislonite kesicu ohlađenog crnog čaja. Odmah ćete osetiti olakšanje, a otok će nestati.

Neprijatni mirisi

Crni čaj je jedan od najefikasnijih boraca sa neprijatnim mirisima nogu. Taninska kiselina ubija bakterije i zatvara pore, pa samim tim umanjuje znojenje. Prokuvajte dve kesice crnog čaja u pola litre vode i kada se prohladi, potopite stopala u tečnost. U ovoj kupki držite potopljena stopala od 15 do 30 minuta. Ponavljajte postupak svaki dan.

Zdravlje desni

Budući da crni čaj zaustavlja krvarenje i umanjuje otoke, idealan je u lečenju desni. Međutim, ukoliko primetite ozbiljnije simptome paradentoze, obavezno posetite stomatologa.

Jača imuni sistem

U jednom istraživanju, naučnici su upoređivali zdravstvene benefite čajeva i 22 vrste povrća. Zeleni i crni čaj odneli su ubedljivu pobedu.

Zdravlje očiju

Ukoliko vam se oči suše i svrbe vas, nanesite obloge od kesica crnog čaja. Oni će umanjiti iritaciju i upalne procese.

Hepres

Zbog flavonoida i kafeina koji sadrži, crni čaj je veoma efikasan u borbi sa herpesom. Na ranice stavljajte obloge od kesica ovog čaja.

Bori se s alergijama

Flavonoidi u crnom čaju, hemikalije koje štite od upala, sprečavaju pojavu brojnih alergija. Ukoliko imate simptome alergije, svakodnevno pijte nekoliko šoljica crnog čaja.

Osip i svrab

Ukoliko dobijete osip, bilo zbog alergija ili kao reakciju na na primer dodir sa koprivom ili otrovnim bršljanom, napravite kupku od pet kesica crnog čaja i potopite se u kadu. Taninska kiselina umanjiće upalu i svrab.

Uklanja konjuktivitis

Crni čaj umanjuje simptome ovog neprijatnog oboljenja. Na oči stavite obloge od crnog čaja i umanjićete crvenilo i otok.

 

Smiruje dijareju

Tanini u crnom čaju poboljšavaju sposobnost tela da upija tečnost, a u isto vreme umanjuju upale. Ukoliko imate dijareju, izaberite crni čaj bez kofeina, jer ovaj sastojak još više utiče na dehidrataciju i izbacivanje tečnosti.

Uklanja čireve na licu

Ukoliko vam se na licu pojavljuju potkožne bubuljice ili bolni čirevi, odličan lek je crni čaj, zbog svog antibakterijskog dejstva. Četiri do pet puta dnevno na obolelo mesto tapkajte tople obloge od ovog čaja.

Leči hemoroide

Od ovog neprijatnog oboljenja pati veliki broj ljudi, a glavni krivac je način života- sedenje i nepravilna ishrana. Ukoliko imate hemoroide, direktno na obolelo mesto nanosite toplu kesicu crnog čaja.

30/10/2017 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments