Zašto treba jesti sveže krastavce?

30/07/2018, 12:54

Zašto treba jesti sveže krastavce?

Sezona krastavaca je u jeku, a idealni su za zdrav organizam.

Krastavci su bogati nutrijentima i velikom količinom vode.

Odličan za kosti

Krastavac je bogat vitaminom K, pa tako i odličan za zdravlje kostiju. Manjak ovog vitamina vezuje se za povećan rizik od osteoporoze.

Odličan za kardiovaskularno zdravlje

Ovo povrće bogato je antioksidansima i flavonoidima koji štite organizam od srčanih bolesti. Semenke koje krastavac sadrži smanjuju masti u krvi, utiču na loš holesterol i trigliceride.

Odličan u kontroli kilaže

Kako sadrži veliku količinu vode i hranljivih vlakana, bogat je niskom stopom kalorija.

Odličan za hidrataciju

Stručnjaci napominju da je krastavac odličan za hidrataciju, naime krastvac srednje veličine sadrži dosta tečnosti, čak 194 grama, pa se preporučuje i njegovo dodavanje običnoj vodi.

Odličan je za kožu

Kolut krastavca se uglavnom stavlja na kapke, jer ima umirujuć efekat i utiče na smanjenje iritacije i otoka. Bogat vitaminom C i velikom količinom vode krastavac je odlično rešenje u borbi protiv akni i opekotina od sunca.

Odličan u borbi protiv neprijatnog zadaha

Uzrok neprijatnog zadaha često su bakterije koje napadaju ostatke hrane. Tečnost koju ispušta krastavac tokom žvakanja pomaže u ispiranju usta od neprijatnih mirisa.

Povezane objave

30/07/2018, 12:54