Antoni van Levenhuk – otac mikrobiologije

24/10/2016 14:34

Antoni van Levenhuk – otac mikrobiologije

Na današnji dan, 24. oktobra 1632. godine u holandskom gradu Delft rođen je Antoni van Levenhuk koji je ostao upamćen kao “otac mikrobiologije”.

Osim što je imao veliki uticaj na razvoj mikrobiologije, Levenhuk je doprineo razvoju i bakteriologije, dok je njegov najznačajniji izum bio mikroskop.

Upravo zahvaljujući mikroskopu, koji je sam napravio, Levenhuk je bio prvi čovek koji je posmatrao jednoćelijske organizme, mišićno tkivo, bakterije, spermatozoide i protok krvi u kapilarima.

Iako je prvi mikroskop napravio 1648. godine sa ciljem da unapredi proizvodnju tekstila, s obzirom na to da je imao svoju prodavnicu tkanine koja je poslovala tokom 50-tih godina 17. veka, ovaj izum je uskoro počeo da unapređuje kako bi se koristio za mnogo značajnija otkrića.

Skice mikroskopa koje je Levenhuk pravio

Skice mikroskopa koje je Levenhuk pravio

Kada je počeo da razmišlja o upotrebi mikroskopa za proučavanje sveta koji nije vidljiv ljudskom oku, Levenhuk je usavršio proizvodnju sočiva, zbog čega je, zahvaljujući poznatom holandskom fizičaru Reneu de Grafu dospeo u Kraljevsko društvo Londona za unapređenje priprodnih znanja.

Tokom života Levenhuk je napravio oko 400 vrsta mikroskopa od kojih danas postoji samo devet. Svoje mikroskope Levenhuk je uglavnoj izrađivao od srebrnih i bakarnih metalnih okvira koje je je pričvršćivao za sočiva koja je ručno brusio.

Levenhukovi mikroskopi koji su sačuvani do danas mogu da uvećaju čak 275 puta, a veruje se da je ovaj naučnik pravi mikroskope koji su mogli da uvećaju i do 500 puta.

Biografije poznatih ličnosti pročitajte OVDE.

24/10/2016 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments