Posledice dugog sedenja pred ekranom

30/06/2015, 13:35

Posledice dugog sedenja pred ekranom

Prema najnovijim istraživanjima, predugo sedenje pred ekranom može imati još nekih negativnih efekata po zdravlje, pogotovo mlađih generacija.

Tinejdžeri su skloni predugom sedenju pred ekranima, odnosno ispred televizora ili komjutera, što može biti uzrok slabljenju kostiju. Prema rečima norveških naučnika, koji su sproveli istraživanje, ovo može dovesti do lakšeg lomljenja kostiju u kasnijem uzrastu.

Posledice sedenja

Osim predugog sedenja za kompjuterom ili ispred televizora, manjak fizičke aktivnosti u adolescentskom periodu može dovesti do istih zdravstvenih problema.

Ukoliko se kroz detinjstvo ne prati razvoj deteta i ukoliko u tom periodu ne bude dovoljno aktivan, to može značajno uticati na nastanak osteoporoze u kasnijim godinama života.

Preporučuje se da tinejdžeri rade gimnastiku, da trče ili da se bave nekom drugom fizičkom aktivnošću. Bitno je da se ove aktivnosti odvijaju redovno, a dovoljno je i samo tri puta nedeljno po 20 minuta.

30/06/2015, 13:35

1
Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
Mirko

Ako dugo sedite ispred ekrana: rad naposlu, kod kuce ili igradnje igrica… moja preporuka je da idete rekreativno na plivanje.
Plivanje ce vam pomoci da ojacate misice duz kicmenog stuba a onda cete lakse podnositi sedenje i sedecete pravo bez prevelikog napora.