Oflajn i onlajn roditelji

16/09/2014 10:13

Oflajn i onlajn roditelji

Svi smo sigurno videli neke roditelje koji su na Fejsbuku i stalno objavljuju slike i statuse o svojoj deci. Ima naravno i onih koji se protive toj ideji, plašeći se raznih posledica. Radi se o tehnološkoj bici između onlajn i oflajn roditelja. Na čijoj strani ste vi?

Onlajn roditelji

Onlajn roditelje je lako primetiti – to su oni sa slikom deteta kao profilnom na Fejsbuku. Gotovo svaki status im se vrti oko toga šta je dete uradilo taj dan i slično. Nije im problem da dele lične informacije sa svima, uključujući slike, klipove, blogove, vesti itd. Ko god je zainteresovan, imaće šta da vidi.

Prednosti

Jedna od najbitnijih prednosti je povezanost sa ostalim članovima porodice i prijateljima. Mnoge porodice ostaju u kontaktu jedni sa drugima čak i ako su udaljeni hiljadama kilometara. Onlajn komunikacija tu rešava sve probleme. Postavljanjem slika i čestitanjem rođendana dajemo jedni drugima na znanje da želimo da ostanemo u kontaktu.

Nekada smo morali da se oslanjamo na dnevnike i foto-albume, dok je sada sve mnogo jednostavnije i brže. Pored toga, roditelji su manje izolovani i pored svih obaveza stignu da popričaju sa prijateljima i rodbinom.

Mane

Jedna od očiglednih mana deljenja informacija preko interneta je ugrožavanje privatnosti. Jednom kada nešto objavite, veoma je teško da to uklonite. Čak i kada obrišete neku sliku, ne znate da li ju je neko već skinuo na svoj računar. Ako jesu, mogu sa njom da rade šta žele i da nastave da je dele bez ograničenja. Zloupotreba ličnih informacija nikada nije bila lakša.

Budite pažljivi koje informacije delite na internetu, nije svaki sadržaj isti. Kada su deca u pitanju, slike je mnogo bolje deliti nego lične podatke. Izbegavajte puno ime i prezime, adresu i slično. Verovatnoće da se dečije informacije zloupotrebe su 35 puta veće u poređenju sa informacijama odraslih ljudi.

Setite se da vaše dete brzo raste. Kada bude tinejdžer, možda će se naljutiti što ste delili sve te slike bez njihove dozvole.

Oflajn roditelji

Drugu stranu predstavljaju roditelji koji su oprezniji i ne žele ništa da dele onlajn, ili biraju veoma ograničen sadržaj.

Prednosti

Oflajn roditelji su veoma dobro upoznati sa problemom bezbednosti na internetu. Veruju da štite svoju decu (kao i njihov identitet) tako što ništa o njima ne objavljuju u javnosti. Svode verovatnoću zloupotrebe na minimum.

Odlično barataju sa privatnošću. Biraju koje informacije će se deliti ko će moći da ih vidi. Dete oflajn roditelja ima tu prednost da počne iznova kad krene da koristi internet. Neće ga proganjati slike iz detinjstva koje umeju da zastide i budu neprijatne.

Mane

Jedna od mana oflajn roditelija je verovatnoća da će uvrediti neku rodbinu i prijatelje koji žele da stupe u kontakt sa njima a oni to odbijaju. E-mailovi i povremeni telefonski razgovori možda nisu dovoljni i mogu da prenesu pogrešnu poruku. Ako ne koriste internet, gube priliku da nauče svoje dete da ga koristi. Možda će ono praviti neke greške koju su se lako mogle izbeći.

Teško je odlučiti ko izlazi kao pobednik u ovoj savremenoj bici. Očigledno je da zavisi od mnogih faktora. Nekim porodicama internet daje prednost, nekima ne.

Možda bi najbolji kompromis bio obratiti pažnju na to koje informacije se dele i u isto vreme učiti dete kako da se snalazi na internetu kad odraste.

16/09/2014 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments