Finansijska pismenost: šta treba da znate i kako da pomognete sebi

21/06/2021 13:47

Finansijska pismenost: šta treba da znate i kako da pomognete sebi

Svi znamo da nije dovoljno samo zaraditi. Ono što je takođe bitno je obezbediti dovoljno finansija za svakodnevni život, račune, hranu, ali i da ostane dovoljno novca da se komotno živi, pa čak po nešto i uštedi. Dok smo mali i mladi, naši roditelji nas uče kako da raspolažemo finansijama, ali kako odrastamo shvatamo da su stvari malo drugačije i ponekad teže, stoga je jako bitno još na studijama naučiti kako upravljati svojim novcem. Bitno je dobro savladati finansijsku pismenost i upravljanje finansijama, a ovaj članak vam može pomoći u tome. 

Zašto treba biti finansijski pismen?

Finansijska pismenost podrazumeva sposobnost snalaženja s novcem. Ona i njena važnost se ogledaju u pravilnom upravljanju novcem kojim zarađujemo i kako da ga pravilno rasporedimo. Takođe, ova pismenost podrazumeva pronalaženje načina da se novac zaradi, kako njime upravljati, kako ga ulagati i uštedeti. Neko ko ovlada ovom veštinom, tačno zna kako da odvoji svoju imovinu od obaveza, kako da proceni svoju imovinu, vodi svoje troškove i pravilno ih rasporedi. Ova veština nam, stoga, može doneti mnogo prednosti u životu, i veću finansijsku stabilnost i pomoći nam da uvidimo gde to “bacamo” novac. 

Stavite svoj budžet na papir

Ako znamo kolika su nam primanja i troškovi, raspored novca na mesečnom nivou zvuči kao lak zadatak. Ali ipak, često nam se desi da pred kraj meseca ponestane novca. Da bi se izbegla takva situacija, potrebno je dobro planirati budžet kojim raspolažemo i sve staviti na papir i pratiti. Takođe vam mogu pomoći i razne aplikacije za pametne telefone, ali one nisu preko potrebne. 

 

Jednostavno možete sami napraviti svoj finansijski plan za svaki mesec u nekoj svesci ili u Excel programu na računaru. Stavite svoja mesečna primanja ali i obavezne izdatke, poput stanarine, komunalija, računa za telefone, internet itd. Tu možete uračunati i prosečne izdatke za hranu, kao i neke dodatne obaveze koje zahtevaju novac ako znate da ih imate u toku tog meseca. Na ovaj način možete izračunati koliko vaših primanja odlazi na obaveze i koliko vam ostaje da komotno uživate ostatak meseca. 

Razmislite o štednji

Nekada nije dovoljno samo imati potrebnu količinu novca iz meseca u mesec – potrebno je razmišljati i o budućnosti. Baš iz tog razloga većina mladih razmišlja o štednji, kako bi nakon studija sebi mogla da priušti stan, letovanje, ili sigurnost za stvaranje porodice. 

Takva sigurnost nam jedino može doći iz štednje. Mnogo ljudi pokušava a i uspeva da uštedi određenu količinu novca na mesečnom nivou. Neki vole da odvajaju novac u kovertu ili kasicu kod kuće, ali postoje i drugi načini. Jedan od jednostavnijih je da otvorite štedni račun u banci, na primer. Mnoge banke nude ovu ugodnost, a neke vam čak i nude da svaki mesec odredite specifičnu svotu novca od svojih priliva koju će banka automatski prebaciti na vaš štedni račun. Ovo je vrlo zgodno jer znate sa sigurnošću da ćete svaki mesec uspeti da sačuvate novac i da ne možete doći u iskušenje da ga potrošite. 

Upoznajte se sa finansijskim terminima

Kako odrastamo sve više shvatamo kako ne znamo skoro ništa od finansijskih pojmova koji će nam kasnije u životu mnogo značiti. Tako, na primer, mnogo studenata dođe u neugodnu situaciju pri otvaranju svojih tekućih računa za potrebe fakultetskih obaveza. Isto tako, mnogo studenata tad i odluči da se posveti svojoj finansijskoj pismenosti jer polako postaju odrasli. 

Postoje mnogi finansijski pojmovi koje ćete viđati u bankama koji će vam zvučati strašno i nepoznato. Pojmovi kao što su krediti, kamata, kamatna stopa, štednja, kapital, kalkulatori, amortizacija zajma, aktiva, itd. mogu da zbune svakoga, stoga je bitno znati šta oni znače kako biste s lakoćom planirali svoju budućnost i finansije. Evo nekih termina koji će vam značiti:

  • Aktivna kamata – kamata koju banka naplaćuje od klijenta za kredit koji je dala po osnovu ugovora.
  • Amortizacija zajma – postepena otplata dugoročnog duga u dogovorenim iznosima.
  • Dan dospeća – dan kada obaveza treba da se izvrši (da se vrati dug, isplati kamata, itd.).
  • Efektivna kamatna stopaefektivna kamatna stopa je stvarna cena kredita koja omogućava da se lakše sagledaju i uporede uslovi pod kojim banke nude iste kredite. Takođe uključuje naknade i provizije koje klijent snosi, pored nominalne kamatne stope. 
  • Fiksna kamatna stopa – kamatna stopa na zajmove i druge instrumente finansiranja koja se izračunava kao stalni i utvrđeni procenat glavnice koji se plaća na kraju kamatnih perioda. 
  • Hipoteka – založno pravo, odnosno terećenje neke nepokretne imovine, najčešće građevinskog zemljišta.
  • Kreditni kalkulatorikreditni kalkulatori se nalaze na raspolaganju svima na portalima banaka. Koriste se za izračunavanje raznih pozajmica i kredita od banke u zavisnosti od primanja, perioda isplaćivanja, vrste kredita, itd. 
  • Kreditna analiza – analiza koju banka obavlja pri odobravanju kredita fizičkom ili pravnom licu kako bi utvrdila kreditnu sposobnost i stepen kreditnog rizika klijenta. 
  • Provizija – naknada koju banka naplaćuje za svoje uslugue koje su izvršene ili će biti izvršene u kreditnom poslu, platnom prometu ili neke druge aktivnosti za klijenta. 

Postoji mnoštvo finansijskih pojmova kojima bismo svi trebali da baratamo što bolje možemo kako bismo lakše upravljali svojim finansijama. Oni su takođe vrlo korisni i važni kada obavljamo aktivnosti u bankama ili sklapamo ugovore o raznim kreditima, otvaranju računa, pa čak i pri običnim transakcijama. 

Finansijska pismenost je bitan aspekt naših života. Ona podrazumeva znanje i veštinu upravljanja novcem kojim raspolažemo na mesečnom, pa i godišnjem nivou, ali takođe podrazumeva i znanje o raznim finansijskim pojmovima. Sve u svemu, finansijska pismenost omogućava lakši život i lakši način raspoređivanja finansija zarad bolje budućnosti, pa i sadašnjosti.

21/06/2021 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments