Koja zemlja je najmanje posećena država na svetu?

29/04/2023 12:40

Koja zemlja je najmanje posećena država na svetu?

Evropa privlači najviše turista, sa svih strana sveta. Prema statistici Svetske turističke organizacije oko 616 miliona ljudi godišnje poseti Evropu.

Države u Evropi imaju bogatu istoriju, kulturu i tradiciju. Bogate su lepim predelima i rajskim pejzažima.

Najposećenija država i najneposećenija država u Evropi

Statististika je pokazala da je najposećenija zemlja Evrope, Francuska. Zatim slede Španija, Italija, Švedska i druge. Postavlje se pitanje koja je to država u Evropi najmanje posećena. U odogovor nećete poverovati. U pitanju je San Marino.

Upravo je San Marino bio najneposećenija zemlja u Evropi, na listi Svetske turističke organizacije. U toku godine San Marino je posetilo 60 hiljada turista.

Ova malena država nalazi se na litici i okružena je sa svih strana Italijom.

Zašto se našla na poslednjem mestu ove liste, nije nam jasno. Naime, ova malena država nije interesantna samo zbog svoje lokacije, ona ima itekako šta da ponudi, i to mnogima.

U San Marinu za svakog po nešto

Ukoliko volite istoriju, San Marino je jedna od najstarijih država na svetu. Osnovana je, prema predanju, 301. godine. Klesar Marin koji je sagradio kapelicu na ovoj litici, smatra se osnivačem San Marina.

Centar San Marina krase tri zamka, a nalaze se na vrhovima Monte Titana. Najstariji zamak Gvajte sagrađen je u 11. veku. U 13. veku izgrađen je Cesta zamak, dok je Montale, najmanji zamak izgrađen u 14. veku.

Ubrzo se teritorija proširili na devet susednih zamkova, pa je tako i nastala Republika San Marino.

Ovu državu prvo je priznla Francuska, 1797. godine, a 1815. godine zvanično je priznata i na Bečkom kongresu. Ustav države usvojen je 8.oktobra 1600. godine.

Država San Marino pružila je podršku ujedinjnju Italije tokom 19. veka, a u toku Prvog svetskog rata, pružila je i svoj vojnički doprinos ovoj državi.

Pogledajte i: San Marino

Savršeno mesto za odmor

Planina Monte Titano ili Planina Titana, nalazi se na Alpima i predstavlja najvišu tačku San Marina. Planina je visoka 739 metara i nalazi se uz istočnu ivicu grada. Kamene i stare klupe krase padinu i pružaju fantastičan pogled. Vožnja žičarom omogućava jedinstven pogled na celu Italju i Jadransko more.

Kada je kuhinja u pitanju dominira meni severne Italije. Testenine i jela od mesa sa bogatim lokalnim začinima predstavljaju pravu poslasticu u San Marinu. Možete probati i piadu koja je slična totriji po izgledu a pravi se od maslinovog ulja, pšeničnog brašna, soli i vode. San Marino je poznat po vinu koje proizvodi oko 2000 godina. Vino se skladišti i čuva u područjima pećina, zbog idealne temperature.

U San Marinu se nalazi istorijski muzej iz 14. veka, pozorište iz 18. veka i interesantna bazilika, sagrađena početkom 19. veka. Tu je i Narodna palata, odnosno gradska kuća, sagrađena u 19. veku u neogotskom stilu.

29/04/2023 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments