Na današnji dan – 27. januar

26/01/2023 20:00

Na današnji dan – 27. januar

Dogodilo se na današnji dan – 27. 1.

sveti-sava

1235. godine – U Trnovu, u Bugarskoj umro je Sava Nemanjić (Sveti Sava), utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Godine 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela “Nomokanon” (1220) i “Sinodik pravoslavlja” (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti. Njegovom zaslugom osnovani su književni i školski centri u manastirima. Mošti Svetog Save prebačene su i sahranjene u maju 1237. godine u manastiru Mileševa, a za vreme Otomanskog carstva Turci su ih izvadili i 1594. godine spalili na Vračaru u Beogradu.

Pročitajte i: Biografija Svetog Save

1822. godine – Na skupštini u Epidauru grčki ustanici proglasili su nezavisnost Grčke, koju je Turska priznala 1829. godine.

1859. godine – Rođen je nemački car i pruski kralj Fridrih Vilhelm II Viktor Albert. Na presto je stupio 1888. godine, a 1918. godine je, posle poraza Nemačke u Prvom svetskom ratu, primoran da abdicira. Pobegao je u Holandiju, koja je odbila da ga izruči saveznicima radi sudjenja za ratne zločine. Umro je 1941. godine u Holandiji.

1865. godineŠpanija je priznala nezavisnost Perua.

1885. godine – Rođen je američki kompozitor Džerom Kern, otac modernog mjuzikla. Njegova opereta “Ploveće pozorište” smatra se jednom od najboljih u istoriji pozorišta SAD. Komponovao je i filmsku muziku.

Đuzepe Verdi

Đuzepe Verdi

1901. godine – Umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca 19. veka. Svetsku slavu stekao je operama “Aida”, “Otelo”, “Travijata”, “Rigoleto”, “Nabuko”, koje su i danas ključna dela repertoara operskih kuća širom sveta. Njegovoj sahrani u Milanu prisustvovalo je 200.000 ljudi.

1924. godine – Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala je u Rimu pakt o prijateljstvu i saradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.

1926. godine – Engleski pronalazač Džon Logi Berd je u Londonu prvi put javno demonstrirao televiziju.

1943. godine – Avijacija SAD izvršila je u Drugom svetskom ratu prvi napad na Nemačku celodnevnim bombardovanjem ratne luke Vilhelmšafen.

1945. godine – Sovjetske jedinice su oslobodile Aušvic, nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu u kojem je ubijeno milion i po ljudi, medju kojima više od milion Jevreja. Taj datum obeležava se u Evropi kao Dan holokausta.

1964. godineFrancuska je uspostavila diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom.

1967. godine – Tokom proba za let na Mesec u bazi Kejp Keneveral, trojica američkih astronauta su poginula u kapsuli svemirskog broda “Apolo 1” u kojem je izbio požar.

1967. godine – Predstavnici 60 zemalja potpisali su sporazum o zabrani upotrebe oružja za masovno uništavanje u svemiru.

1973. godine – Potpisivanjem mirovnog ugovora u Parizu završen je Vijetnamski rat i okončano vojno angažovanje SAD u toj zemlji. Glavni pregovarači američki državni sekretar Henri Kisindžer i severnovijetnamski ministar Le Duk To dobili su iste godine Nobelovu nagradu za mir.

1981. godine – Najmanje 500 ljudi je poginulo na indonežanskom feribotu “Tampomas II” koji je posle požara potonuo u Javanskom moru.

1991. godine – Američka avijacija je u Zalivskom ratu otpočela masovno bombardovanje drugog po veličini iračkog grada Basre.

1991. godine – Poslanici Sobranja izabrali su Kiru Gligorova za predsednika SR Makedonije.

1993. godine – U Nju Delhiju policija je upotrebila suzavac da rastera pobunjene Hinduse koji su napali džamiju i Muslimane koji su napali hinduski hram i tom prilikom spalili desetine radnji.

1996. godine – U Nigeru je vojnim udarom oboren prvi demokratski izabran predsednik Mahamane Osman.

1997. godine – Uoči Svetosavske litije, u kojoj je te godine učestvovalo više od 100.000 ljudi, povukao se policijski kordon u Kolarčevoj ulici u centru Beograda. Policija i studenti demonstranti stajali su neprekidno sedam dana jedni spram drugih tokom protesta zbog falsifikovanja lokalnih izbora u Srbiji u novembru 1996. godine. Studenti su bučno proslavili završetak akcije “kordonom na kordon”, kako su to nazvali, i krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda.

1998. godine – Evropska unija i NATO izrazili su zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na Kosovu, gde su učestali sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga bezbednosti.

1999. godine – Beogradska kancelarija Visokog komesarijata UN za izbeglice saopštila je da u 98 sela u centralnom i zapadnom Kosovu više nema srpskog stanovništva.

2002. godine – U seriji eksplozija u vojnom skladištu u Lagosu i požaru izazvanom eksplozijama poginulo je više od 1.000 ljudi.

2003. godine – Skupština Srbije usvojila je Ustavnu povelju nove državne zajednice pod imenom Srbija i Crna Gora kao i Zakon o njenom sprovodjenju.

2004. godine – U Varšavi je umro doajen poljskog parlamentarizma i demokratije, pisac i političar Aleksander Malahovski.

2006. godine – Umro je bivši nemački predsednik Johanes Rau, istaknuta politička ličnost u posleratnoj Nemačkoj.

2007. godine – Umro je bivši predsednik Indonezije general Suharto, čija je autoritarna vladavina trajala 32 godine i bila obeležena korupcijom, nepotizom i kršenjem ljudskih prava.

Selindžer

Džerom Dejvid Selindžer

2010. godine – Umro je američki romanopisac i pripovedač Džerom Dejvid Selindžer, autor kultnog romana “Lovac u raži”. Osim ovog najpoznatija njegova dela su “Freni i Zui”, “Za Esme”, “Visoko podignite krovnu gredu, tesari” i “Simor: uvod”.

2012. godineNorveška se izvinila za hapšenja i deportaciju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

2013. godine – Srpski teniser Novak Djoković osvojio je treći put uzastopno Otvoreno prvenstvo Australije.

2015. godine“Mi preživeli ne želimo da budućnost naše dece bude takva kakva je bila naša prošlost”, poručio je preživeli logoraš Roman Kent okupljenim državnicima i preživellim zatvorenicima na ceremoniji obeležavanja 70-godišnjice oslobodjenja koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj.

2015. godine – Grčki borbeni avion F-16 srušio se i udario u avione na tlu tokom NATO obuke u vazduhoplovnoj bazi Los Ljanos na jugoistoku Španije, u nesreći je poginulo 11 vojnika, a povredjeno 21.

26/01/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments