Na današnji dan rođen je Johan Volfgang fon Gete

28/08/2022 19:21

Na današnji dan rođen je Johan Volfgang fon Gete

Najveći nemački književnik svih vremena, Johan Volfgang fon Gete rođen je 28. avgusta 1749. godine u Frankfurtu.

Otac mu je bio veoma ugledan čovek, pa se stoga postarao i da mu se sin dobro obrazuje. Nakon studiranja u Lajpcigu, Johan odlazi u Strasburg. Pored studija prava, Gete je išao i na časove anatomije, hemije, botanike i brojnih drugih naučnih predmeta. Iako je kasnije postao pisac, Gete se bavio i muzikom, ali i pravom.

Na Univerzitetu u Strasburgu, Hete upoznaje pesnika Johana Gotfrida Herdera i tada se rađa njegova ljubav ka književnošću. Inspirisan Herderom, Gete je kasnije napisao i svojupoznatu pesmu „Bauk“. Po povratku u Frankfurt, Gete počinje da se bavi pravom, a uz to, pokreće i časopis „Gec fon Berlihingen“. Inspirisan svojim životom, Johan piše jedno od svojih najpoznatijih dela- „Jadi mladog Vertera“.

Na poziv vojvode Karla Avgusta, Gete odlazi u Vejmar, gde je jedno vreme radio kao savetnik. Johan 1780. godine dobija titulu plemića. Ipak, ljubav prema umetnosti nije jenjavala, pa je tako jedno vreme Gete bio i upravnik pozorišta.

Nakon rata protiv Francuske, Gete sepotpuno okreće pisanju. Ostao je poznat i kao tvorac ideje „svetska književnost“, kao kulturna vrednost čovečanstva. Tokom svog rada kao književnik, Gete je preveo i Hasanaginicu na nemački jezik. Umire u Vajmaru 1832. godine.
U Frankfurtu se od dvadesetih godina prošlog veka dodeljuje Geteova nagrada, u čast na ovog poznatog književnika.

28/08/2022 19:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments