Na današnji dan – 26. jun

25/06/2023 20:00

Na današnji dan – 26. jun

Dogodilo se na današnji dan – 26.6.

1541. godine – U borbi za vlast španskih konkvistadora, u Limi je ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima (1535) Fransisko Pisaro.

1690. godine – U Beogradu, na Kalemegdanu, održan je veliki srpski narodno-crkveni sabor na kojem je odlučeno da se prihvati poziv austrijskog cara Leopolda na zajedničku borbu protiv Turaka, ali sa teritorije Ugarske.

1810. godine – Umro je francuski pronalazač Žozef Mišel Mongolfje koji je s bratom Žakom Etjenom 1783. godine konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrejanim vazduhom.

 Klod Žozef Ruže de Lil, autor francuske himne "Merseljeza"

Klod Žozef Ruže de Lil, autor francuske himne “Merseljeza”

1836. godine – Umro je francuski oficir Klod Žozef Ruže de Lil koji je 1792. godine napisao reči i komponovao francusku himnu “Marseljezu”.

1843. godine – Hongkong je proglašen britanskom kraljevskom kolonijom, sa Henrijem Potindžerom kao prvim guvernerom.

1856. godine – Umro je nemački filozof Maks Štirner, pobornik i teoretičar anarhizma. Njegovo glavno delo, “Jedini i njegova svojina” (1845), izazvalo je oštre polemike i jedno vreme je bilo zabranjeno. Druga poznata dela: “Istorija reakcije”, “Manji spisi”.

1858. godine – Potpisivanjem mirovnog ugovora u Tjencinu završen je britansko-kineski rat. Kina se ugovorom obavezala da otvori nove luke za evropsku trgovinu i da legalizuje uvoz opijuma.

1869. godine – Rođen je srpski geolog i paleontolog ruskog porekla Vladimir Dimitrijevič Laskarev, jedan od najboljih poznavalaca tercijara i kvartara. Bavio se istraživanjem neogena i kvartara i fosilne faune u Srbiji.

1867. godine – Sa Beogradske tvrđave je skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom. Tri meseca ranije Turci su predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi pored srpske ostala turska zastava.

1877. godine – U oslobodilačkom ratu Srbije i Crne Gore protiv Turske (1876-1878) Crnogorci su kod Spuža potukli tursku vojsku koju je predvodio zapovednik Skadra Sulejman paša.

1881. godine – Srpski knez Milan Obrenović zaključio je sa Austro-Ugarskom “Tajnu konvenciju” kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Za uzvrat je dobio podršku u proglašenju kraljevine i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

1892. godine – Rođena je američka književnica Perl Bak koja je u svojim romanima opisala život u Kini gde je odrasla kao kćerka misionara. Najpoznatija dela: “Paviljon žena”, “Dobra zemlja”, “Istok-Zapad”. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine.

1898. godine – Rođen je nemački konstruktor aviona i industrijalac Vilhelm Meseršmit koji je napravio prvi avion na svetu sa brzinom leta od 1.000 kilometara na sat (1941. godine).

Janko Veselinović, autor romana "Hajduk

Janko Veselinović, autor romana “Hajduk Stanko”

1905. godine – Umro je srpski pisac Janko Veselinović, autor romana “Hajduk Stanko” sa tematikom iz Prvog srpskog ustanka i pripovedaka iromana o seoskom životu. Dela: “Slike iz seoskog života”, “Seljanka”.

1906. godine – U francuskom gradu Le Man održana je prva automobilska Gran pri trka.

1917. godine – Na Solunskom polju su streljani generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, koji su pred vojnim sudom osuđeni na kaznu smrti zbog navodnog planiranja atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

1941. godine – Finska se pridružila Nemačkoj u Drugom svetskom ratu i objavila rat SSSR-u u kojem je učestvovala tri godine.

1945. godine – U San Francisku su predstavnici 50 zemalja, uključujući Jugoslaviju, potpisali Povelju o osnivanju UN, koja je stupila na snagu 24. oktobra.

1960. godine – Bivša francuska kolonija Madagaskar stekla je nezavisnost kao Malgaška Republika; britanski protektorat Somalilend postao je nezavisna država, a 1. jula se ujedinio s Italijanskom Somalijom pod nazivom Somalija.

1970. godine – Aleksandar Dubček, lider čehoslovačkog reformističkog pokreta (“praško proleće”), isključen je iz Komunističke partije Čehoslovačke.

1977. godine – Afrička država Džibuti stekla je nezavisnost posle 117 godina francuske vladavine.

Na današnji dan Elvis prisli održao svoj poslednji koncert

Na današnji dan Elvis prisli održao svoj poslednji koncert

1977. godine – Američki pevač Elvis Prisli održao je svoj poslednji koncert u Indijanapolisu. Umro je dva meseca kasnije.

1992. godine – Tokom rata u Bosni generalni sekretar UN Butros Butros-Gali pozvao je bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a bosanske Muslimane da deblokiraju sarajevski aerodrom.

2000. godine – Naučnici iz 18 zemalja dekodirali su 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini. U naučnim krugovima u svetu ocenjeno je da dešifrovanje ljudskog genoma predstavlja najveće otkriće u istoriji čovečanstva.

2001. godine – Predstavnici sedam zemalja Balkana (SRJ, BiH, Albanije Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Rumunije) potpisali su, u okviru Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Memorandum o razumevanju o slobodnoj trgovini. BiH, SRJ i Hrvatska potpisale su sporazum kojim se obavezuju da reše problem 1,2 miliona izbeglih i raseljenih lica tokom ratova u bivšoj SFRJ (1991-95).

2004. godine – Posle 14 godina prekida, u hrvatski grad Split stigao je prvi voz iz Beograda.

25/06/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments