Na današnji dan – 20. januar

19/01/2023 20:00

Na današnji dan – 20. januar

Dogodilo se na današnji dan – 20.1.

1265. godine – Prvi put je sazvan engleski parlament. Donji dom činila su dva predstavnika nižeg plemstva iz svake grofovije i dva građanina iz svih većih gradova, a Gornji dom baroni i više sveštenstvo.

1612. godine – U duševnom rastrojstvu umro je Rudolf II, rimsko-nemački car od 1576. godine. Njegova nesposobnost da izmiri rimokatolike i protestante u mnogome je doprinela tridesetogodišnjim verskim ratovima u Evropi.

1667. godine – Završen je trinaestogodišnji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski Kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara. Mirom u selu Andrusovu kod Smolenska, Poljska je bila primorana da Rusiji ustupi Kijev, Smolensk i deo Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

1841. godine – Završen je Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poražena Kina je bila primorana da Britancima plati ratnu odštetu i da im prepusti Hong Kong.

1876. godine – U Cetinju je održana prva konferencija Crvenog krsta Crne Gore.

1887. godine – SAD i Havaji su sklopili ugovor po kojem su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbur koriste kao pomorsku bazu.

Živojin Mišić

Živojin Mišić

1921. godine – Umro je srpski vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji. Kao komandant Prve armije (1914-15) komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austro-ugarskom vojskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je više vojnih dela, među kojima je najznačajnije “Strategija” (1907).

Pročitajte i: Biografija Živojina Mišića

1936. godine – Umro je Džordž V britanski kralj od 1911. godine. Tokom njegove vladavine Britanija je stekla (Versajskim ugovorom 1919. godine) neke nemačke kolonije i mandat nad nekim turskim posedima (Severski ugovor 1920). Nasledio ga je Edvard VIII koji je iste godine abdicirao.

1945. godine – Frenklin Delano Ruzvelt inaugurisan je četvrti put za predsednika SAD, jedini u istoriji SAD koji je četiri puta biran za predsednika.

1945. godine – Umro je srpski vojvoda Petar Bojović, učesnik u svim ratovima od 1876. do 1912. godine, kada je unapređen u čin generala. Od 1915. godine bio je načelnik Generalštaba, a u septembru 1918. godine komandovao je srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle čega je dobio čin vojvode.

Džon Kenedi - najmlađi

Džon Kenedi je bio najmlađi predsednik Sjedinjenih Američkih Država

1961. godine – Džon Kenedi je u 43. godini inaugurisan za predsednika SAD kao najmlađi šef države u njenoj istoriji.

1973. godine – U Konakriju je ubijen Amilkar Kabral, jedan od vođa borbe protiv portugalskog kolonijalizma u zapadnoj Africi, osnivač i generalni sekretar Afričke partije za nezavisnost Gvineje Bisao i Zelenortskih ostrva.

Ronald Regan je bio najstariji predsednik SAD

Ronald Regan je bio najstariji predsednik SAD

1981. godine – Ronald Regan je u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsednik u istoriji SAD.

1981. godine – Posle 444 dana u zarobljeništvu, iz ambasade SAD u Teheranu su oslobođena 52 američka taoca.

Džoni Vajsmiler - olimpijac i prvi Tarzan

Džoni Vajsmiler – olimpijac i prvi Tarzan

1984. godine – Umro je američki sportista i filmski glumac Džoni Vajsmiler, prvi čovek koji je preplivao 100 metara za manje od jedne minute, tumač naslovne uloge u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928. godine.

1987. godine – U Libanu je kidnapovan Teri Vajt, specijalni izaslanik Kenterberijskog nadbiskupa. U zatočeništvu je proveo skoro pet godina.

1990. godine – U Beogradu je održan poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

Odri Hepbern

Odri Hepbern

1993. godine – Umrla je američka glumica holandskog porekla Odri Hepbern, dobitnica Oskara za film “Praznik u Rimu”, ambasador dobre volje UNICEF-a (“Doručak kod Tifanija”, “Moja draga ledi”, “Sabrina”, “Rat i mir”, “Ljubav popodne”).

Pročitajte i: Više o životu Odri Hepbern

1996. godine – Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinaca, vođa PLO Jaser Arafat postao je prvi demokratski izabran lider palestinskog naroda, sa 88,1 odsto glasova.

2000. godine – U Ankari su se prvi put od 1962. godine sastali ministri inostranih poslova Grčke i Turske.

2001. godine – Filipinski predsednik Džozef Estrada povukao se sa vlasti pod pritiskom demonstranata i vojske, a 16. aprila se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

2003. godine – Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine. U februaru 2009. godine oslobođen je krivice i pušten na slobodu.

2005. godine – Vrhovni sud Ukrajine potvrdio je pobedu Viktora Juščenka na ponovljenim predsedničkim izborima.

2008. godine – U drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić ponovo je izabran za šefa države.

2009. godine – Barak Obama je postao 44. predsednik SAD nasledivši Džordža Buša na tom mestu. Obama je prvi tamnoputi predsednik SAD.

2012. godine – Umro je olimpijski šampion u skijaškim skokovima i najbolji skijaš Češke svih vremena Jirži Raška.

19/01/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments