Na današnji dan – 21. april

20/04/2023 20:00

Na današnji dan – 21. april

Dogodilo se na današnji dan – 21.4.

753. godine p.n.e.  –  Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.

1142. godine –  Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi, koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti.

1509. godine –  Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat dveju ruža”.

1699. godine –  Umro je Žan Rasin, francuski pesnik i autor dramskih tragedija “Andromaha”, “Fedra”, “Britanikus”, “Berenisa”, “Mitridat” i komedije “Parničari”.

Šarlota Bronte

Šarlota Bronte

1816. godine –  Rođena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte, koja se proslavila sa prvim romanom “Džejn Ejr”. Sa mlađim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pesama.

Pročitajte i: Biografija Šarlote Bronte

1828. godine –  Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Ipolit Ten, član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-eksperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti. Najpoznatija dela: “Filozofija umetnosti”, “O inteligenciji”.

1836. godine –  Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa koji je 1845. godine ušao u sastav SAD.

1856. godine –  Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

1882. godine –  U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta “Vračara” Davorina Jenka, autora srpske himne “Bože pravde”.

Mark Tven

Mark Tven

1910. godine –  Umro je američki pisac Mark Tven, poznat po romanima “Doživljaji Toma Sojera” i “Doživljaji Haklberi Fina”.

Pročitajte i: Biografija Marka Tvena

1915. godine –  Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva Oskara za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Proslavio se i filmom “Grk Zorba”.

1918. godine –  Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

kraljica elizabeta druga

Kraljica Elizabeta II

1926. godine –  Rođena je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

1941. godine –  Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćano u Drugom svetskom ratu dogovorili su se o podeli Jugoslavije na nemačko i italijansko područje.

1945. godine –  Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946. godine –  Umro je engleski ekonomist Džon Mejnard Kejnz, poznat po delu “Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca” koje je donelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

1960. godine –  Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1967. godine –  Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim “grčkih pukovnika” koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1971. godine –  Umro je Fransoa Divalije , “Papa Dok”, predsednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske milicije pod nazivom “Tonton Makut”.

1993. godine –  Vrhovni sud Bolivije osudio je na 30 godina zatvora bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu zbog masovnih ubistava i kršenja ustava.

1996. godine –  Koalicija levog centra “Maslinovo drvo” pobedila je na izborima u Italiji. To je bila prva pobeda levice u Italiji od Drugog svetskog rata.

1997. godine –  Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999. godine –  U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogođeni su poslovna zgrada “Ušće” u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000. godine –  Parlament Rusije ratifikovao je rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

Nina Simon

Nina Simon

2003. godine –  U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simon, američka džez pevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebady”, “Ne me quitte pas” i druge dostigle milionski tiraž. Nastupala je u “Karnegi Holu” i pariskoj “Olimpiji”, bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava crnaca.

2004. godine –  Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordehaj Vanunu izašao je iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu je uhapšen i osuđen nakon što je 1986. godine u intervjuu britanskom listu “Sandej tajms” otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

2010. godine –  Svečano je otvoren Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, srušen u bombardovanju NATO snaga 1999. godine.

2010. godine –  Huan Antonio Samaran, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. do 2001. godine, preminuo je u 89. godini u Barseloni.

2015. godine –  U pomorskom udesu izbegličkog broda koji je potonuo između libijske obale i italijanskog otoka Lampeduse, udavilo se između 700 i 900 migranata. Prve procene su bili da je brod krijumčario oko 700 ljudi, preživeli svedoče da ih je bilo više od 950, dok broj migranata spašenih u nesreći ne prelazi 50.

20/04/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments