Zašto se bikini tako zove?

01/07/2019 12:13

Zašto se bikini tako zove?

Saznajte sve o manje poznatoj istoriji dvodelnih kupaćih kostima i to na njihovu 73. godišnjicu postojanja.

Ne tako davno, dvodelni kupaći smatrani su skandaloznim i bili su nepoželjni. Samo pre više od 100 godina, jedina opcija za žene na plaži bili su jednodelni, dugački kupaći kostimi. Onda, pre nekoliko decenija pojavili su se dvodelni kupaći nazvani bikini. A znate li kako je bikini dobio ime?

Istorija bikinija

Žene u drevnom Rimu nosile su slične odevne predmete, negde oko 4. veka nove ere. Na Siciliji postoje mozaici na kojima su prikazivane žene koje nose nešto nalik bikiniju. Međutim, ti dvodelni odevni komadi koristili su se za sport, ne za kupanje.

Posle starog veka, ovakav način odevanja smatran je neprimerenim. a u viktorijansko doba, žene su se kupale praktično u haljinama. Tokom Zlatnog doba Holivuda, tridesetih godina prošlog veka, zvezde kao što je Eva Gardner i Rita Hajvort počele su da nose kupaće kostime iz dva dela.

Zašto se kupaći kostimi nazivaju “bikini”?

Tokom Drugog svetskog rata, kupaći kostimi postajali su sve manji, a dva francuska dizajnera onda su stvorile najmanji kupaći kostim: Žak Hajm lansirao je “Atom”, dok je Luj Reard osmislio manju verziju i nazvao ju je “bikini”, po ostrvu Bikini, gde je testirana atomska boma 1. jula 1946. godine.

Ovaj kupaći je bio toliko skandalozan da Luj nikako nije mogao da pronađe modela koji će ga nositi, pa ga je prvi put u javnosti obukla egzotična plesačica Mišelin Bernardini.

Onda, 5. jula 1946., danas poznatog kao Dan bikinija, ovi kupaći kostimi prikazani su na konferenciji za novinare, a ostatak je istorija.

 

01/07/2019 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments