Šta kaže nauka: Postoji li ljubav na prvi pogled?

18/12/2017 11:30

Šta kaže nauka: Postoji li ljubav na prvi pogled?

Dok je za romantičare, ljubav na prvi pogled stvarna, za skeptike, za ljubav je potrebno mnogo više od prvog utiska. A na čijoj strani je nauka?

U istraživanju objavljenom u “Žurnalu Internacionalne asocijacije za istraživanje veza”, učestvovalo je 200 ljudi koji su ukupno izašli na 500 sastanaka. Za vreme svakog eskperimenta, učesnici su beležili nivoe privlačnosti i emocije  koje su osećali pri svakom susretu. Učesnici su bili studenti iz Nemačke i Holandije, u proseku stari 25 godina.

Istraživanje je bilo podeljeno na tri dela- onlajn anketa, laboratorijska istraživanja i tri sastanka koji su trajali 90 minuta. Posle sastanaka, učesnici su ispitivani o nivou fizičke privlačnosti i da li su osetili nešto nalik na ljubav na prvi pogled. “Ljubavne komponente” merene su na osnovu nivoa intimnosti, posvećenosti i strasti priikom ovih susreta.

Da li postoji ljubav na prvi pogled?

Od svih susreta, kod 32 učesnika, ljubav na prvi pogled zabeležena je 49 puta, a ključni razlog za ova osećanja, nisu bili ni povezanost ni intimnost, već strast odnosno žudnja. Od toga, većina učesnika koji su osetili “ljubav na prvi pogled” bili su muškarci, koji su, kako su prethodne studije pokazale, vizuelniji od žena, te brže osećaju privlačnost na osnovu fizičkog izgleda.

Na razočarenje svih romantičnih duša, prema ovoj studiji ljubav na prvi pogled je zapravo samo jako inicijalno privlačenje, a pravih i dubokih emocija na ovom nivou gotovo da nema.

18/12/2017 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments