Crno vino kao lek
Povezane objave
Ako se konzumira u umerenim količinama, crno vino ima blagotvorne efekte na srce i krvne sudove. Poslednje studije su pokazale da doprinosi povećanju optimizma i u prevenciji nekih oblika kancera.
Preporučuje se najviše dve čaše dnevno za muškarce i jedna za žene.
Bahusova tečnost se smatra pravim lekom: povećava elastičnost krvnih sudova i dobar holesterol, čuva zdravlje mozga i smanjuje rizik od demencije, reguliše nivo šećera u krvi, poboljšava varenje i povećava optimizam. Brojna istraživanja su pokazala da “napitak bogova” doprinosi smanjenju rizika od kancera pluća, dojke i prostate. Tajna je u antioksidansima, od kojih je najbitniji resveratrol koji usporava degenerativne procese.
Lekoviti sastojci crnog vina
- Kalijum – ovaj mineral i elektrolit reguliše puls, pomaže sintezu proteinske kiseline, proizvodnju energije i metabolizam šećera u krvi;
- Fluor – održava zubnu gleđ jakom i sprečava pojavu karijesa;
- Fosfor – stimuliše metabolizam, dobar je za bubrege i srce;
- Holin – pripada grupi vitamina B i dobar je za održavanje opšteg zdravlja. Posebno je dobar za memoriju, a trenutno se rade istraživanja o njegovom uticaju na Alchajmerovu bolest;
- Resveratrol – radi se o prirodnom fenolu kog sadrži veći broj biljaka. Nalazi se u voću i povrću čija je boja nešto između crne, indigo i boje višnje, među kojima su crno grožđe, ribizle, brusnice, šljive, kupine i crveni luk. Naučnici su ustanovili da resveratrol može produžiti život, poboljšava memoriju, povećava otpornost organizma na stres, snižava nivo glikemije, reguliše pritisak, poboljšava vid i blokira degenerativne procese centralnog nervnog sistema.
Pogledajte još:
Jednostavan trik za čvrste nokte
10 namirnica- glavnih neprijatelja sistema za varenje
Kako brza hrana utiče na naš mozak?
Čime se hrani koža?
Kako protiv lošeg zadaha?
Pauze u dijeti zapravo mogu da vam pomognu da smršate
Koliko je preporučljivo nositi istu pidžamu?
Osetljivost na gluten možda ipak nije uzrokovana glutenom?
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*