Koje namirnice su moćni antioksidansi?
Povezane objave
Moćni antioksidansi nalaze se u prirodi.
Naime, namirnice koje predstavljaju moćne antioksidanse su borovnica, crni i beli luk.
Prirodni izvori antioksidansa
Reč je prirodnim izvorima antioksidansa, odnosno materije koja neutrališe štetna delovanja slobodnih radikala.
Antioksidansi utiču na nivo holesterola u krvi, pomažu zdravom radu srca, čuvaju ćelije od upala, oboljenja i oštećenja, sprečavaju alergije i poboljšavaju umne i fizičke sposobnosti.
Borovnica
Borovnica sadrži antocijanozide koji štite kardiovaskularni sistem. Takođe, blagotovorno deluje na očni vid i sprečava dijabetesnu retinopatiju.
Preporučuje se konzumacija svežeg voća.
Beli luk
Prirodni antibiotik i nezaobilazni sastojak svake kuhinje, beli luk utiče na brojne bolesti. Sadrži antikancerogena dejstava, selen i sumpor. Preporučuje se konzumacija belog luka, svakog dana u vidu preventive, ali i u terapijama.
Crni luk
Crni luk deluje na kardiovaskularni sistem, sprečavajući aterosklerozu ili taloženje masnih naslaga na ivicama krvnih sudova. Utiče na povećanje nivoa dobrog holesterola u krvi.
Odlično utiče na funkciju jetre i rad štitaste žlezde. Crni luk sadrži kvarcetin, koji se bori protiv malignih oboljenja.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*