Mitovi o hlebu – istine ili zablude?
Povezane objave
Često se hleb posmatra kao glavni krivac nadutosti, lošeg varenja ili viška kilograma. Sa druge strane, postoje tvrdnje da je hleb važna namirnica koja mora biti uključena u zdravu ishranu.
Koliko istine, a koliko zablude se krije iza konzumacije hleba?
Hleb sadrži prazne kalorije
Ne sadrži svaki tip hleba prazne kalorije. Naime, hleb od celih žitarica bogat je vitaminima i vlaknima, i kao takav preporučuje se u redovnoj ishrani, za zdravo srce.
Hleb goji
Kao i svaka druga namirnica, i hleb može da utiče na pojavu kilograma, ukoliko se previše uživa u njemu. Međutim, nije svaki tip hleba krivac za višak kilograma. Hleb od celih žitarica preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, i to tokom dana.
Hleb, peciva i testeninu izbegavajte u kasnim večernjim satim satima.
Pogledajte i: Evo zašto hleb treba jesti nakon obroka
Da li je gluten štetan?
Konzumacija glutena loše će uticati na osobe koje su alergične na pšenicu. Za većinu, nema poseban uticaj, osim kada je reč o hlebu napravljenom od celih žitarica. Bitno je pronaći umerenosti i unositi kvalitetne i zdrave namirnice uz hleb.
Problemi sa varenjem
Vlakna koje sadrži hleb od celih žitarica poboljšavaju varenje.
Pogledajte i: Naučnici napravili pšenični hleb bez glutena
Upala zglobova
Hleb pored žitarica i semenki sadrži i omega 3 kiseline, a poznata je činjenica da upravo one pomažu u borbi protiv upala.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*