Oraščasto voće umanjuje rizik od bolesti srca
Povezane objave
Srčana oboljenja jedan su od glavnih uzorčnika smrti u svetu, a na našu sreću, postoje načini da naše srce održimo zdravim, prevashodno ishranom.
Prema novoj studiji objavljenoj u Žurnalu američkog koledža kardioliogije, konzumiranje šake oraščastog voća dnevno poboljšava zdravlje srca i celog kardiovaskularnog sistema.
Naime, u studiji harvardskog Departmana za nutricionizam, učestvovalo je 210 000 ljudi, a njihov način života, ishrana i zdravstveno stanje, praćeno je 32 godine. Tokom tog vremena, dokumentovano je 14 136 slučaja kardiovaskularnih oboljenja, od kojih je 8 390 imalo hronične srčane smetnje.
Šaka oraščastih plodova za zdravo srce
Ono što je za tri decenije otkriveno, jeste da osobe koje su u svoj svakodnevni meni uvrstile oraščaste plodove, imale su manje šanse da obole od srčanih tegoba, a oni koji su ove namirnice konzumirali dva do tri puta dnevno smanjili su rizik od hroničnih srčanih oboljenja za 21%.
Naučnici objašnjavaju da oraščasti plodovi, pored toga što su prepuni proteina, sadrže visok procenat nezasićenih masti, omega 3 masnih kiselina i vitamina E- kombinacije koja povoljno utiče na zdravlje srca. Stoga, u studiji se savetuje da svi povećaju unos ovih namirnica, a da je najbolje, da u pitanju bude mešavina oraščastih plodova- pistaći, bademi, orasi, indijski orah, lešnici i slično.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*