Kako da se predstavite na razgovoru za posao

09/04/2015 09:14

Kako da se predstavite na razgovoru za posao

Prvi utisak može imati veliku ulogu u tome kako vas poslodavac doživljava kao kandidata. Ono što kažete tokom prve faze razgovora može veoma uticati na ishod – na dobar ili loš način.

Zapravo, neki menadžeri koji se bave zapošljavanjem mogu odlučiti da odbiju kandidata na osnovu nečega što kandidati nisu uradili kada su ih upoznali. Zbog toga je važno obratiti pažnju na ponašanje tokom razgovora i da se pažljivo razmisli o načinu na koji ćete se predstaviti tokom razgovora,

Pre samog razgovora

Kada stignete na mesto održavanja razgovora za posao, predstavite se osobi na recepciji tako što ćete reći vaše ime i razlog vaše posete. Na primer: „Ja sam Jelena Petrović i imam zakazan razgovor za posao sa Tanjom Simić u 14 časova.“

Zatim će vas sprovesti do prostorije gde će se održati razgovor, ili će poslodavac doći do recepcije da vas upozna. Ponovo se predstavite da bi osoba koja vodi razgovor za posao znala ko ste vi. Čak iako poslodavac prvi ne pruži ruku, inicirajte rukovanje. Rukovanje kao deo vašeg predstavljanja je primer lepog ponašanja. Recite poslodavcu da vam je drago što ste se upoznali, osmehnite se i gledajte vašeg sagovornika direktno u oči. Na primer: „Ja sam Jelena  Petrović, drago mi je.“

Savet: Ako vam se dlanovi znoje, pre samog razgovora operite i osušite ruke. Ako to nije izvodljivo, na vreme osušite ruke uz pomoć papirne maramice.

Tokom razgovora

Na samom početku razgovora, mnogi poslodavci će postaviti pitanje poput „Recite nešto o sebi“. Vaš odgovor treba da bude usredsređen na ključne podatke o vama što će omogućiti da se istaknete na poziciji za koju ste došli na razgovor za posao. Pre razgovora treba da pažljivo analizirate posao da bi mogli da istaknete interesovanja, veštine, iskustvo i lične kvalitete koji će vam omogućiti da zadovoljite ili nadmašite očekivanja.

Budite kratki i jasni

Vaše predstavljanje treba da bude dovoljno jasno da održi interesovanje osobe koja vodi razgovor. Dovoljan je kratak pregled vaših zadivljujućih sposobnosti. Takođe možete dodati nekoliko zanimljivih podataka koji nisu ključni za posao, ali oslikavaju vašu ličnost kao činjenica da ste strastveni skijaš, da ste nastupali na pozornici ili da sakupljate afričke umetnine. Vaš cilj je da se lično povežete sa osobom koja vodi razgovor, kao i da pokažete da ste kvalifikovani za taj posao.

Vaši početni komentari treba da pokažu vaš entuzijazam za taj posao i samu organizaciju. Međutim, ne preterujte i ne trošite previše vremena na priču o sebi. Osoba koja vodi razgovor ima utvrđen plan i ograničeno vreme, stoga se ukratko predstavite da bi mogli da pređete na sledeće pitanje.

Postavljanje pitanja

Nakon vašeg predstavljanja, osoba koja vodi razgovor može postaviti još dodatnih pitanja, stoga je bitno da podržite tvrdnje koje ste naveli tokom vašeg predstavljanja. Budite spremni da pružite konkretne primere kako i kada ste upotrebili svoje sposobnosti da uspešno obavljate posao, akademske projekte ili volontirate ili obavaljate neke druge produktivne poduhvate.

Maniri su važni tokom razgovora za posao. Bez obzira na posao za koji se prijavljujete, od vas se očekuje profesionalno ponašanje tokom svake faze razgovora – od pozdravljanja osobe koja vodi razgovor do zahvaljivanja na pruženoj prilici na kraju razgovora.

09/04/2015 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments