Šta je Vilhelmov vrisak?

03/09/2018, 12:47

Šta je Vilhelmov vrisak?

Mnogi poznati filmovi i serije imaju nešto zajedničko. Iako na prvu loptu ne deluje kao posebna karakteristka, ono itekako jeste.

Reč je o svetom gralu zvučnih efekata.

Efekat Vilhelmov vrisak

Velika je verovatnoća da ste ga barem jednom čuli, ali ga niste zapazili. Vilhelmov vrisak se koristi više od šest decenija, od najvećih blokbastera do niskobudžetnih filmova i televizijskih serija. Najčešće se čuje kada je neko od likova upucan ili dok pada sa velike visine.

Prvi put je upotrebljen tokom snimanja vesterna “Udaljeni bubnjevi” iz 1951. godine.

Kao i kod svih ostalih filmskih efekata i ovaj “jauk” je snimljen u zvučnoj kabini sa jasnim ciljem, u slučaju ovog vesterna kao “čovek kojeg je ujeo aligator”. Snimljeno je šest vriskova, a peti je postao prepoznatljiv kao Vilhelmov.

Inženjer zvukova Ben Bert, krstio je ovaj efekat kao Vilhelmov vrisak, po liku koji ispušta krik u filmu “Juriš na reci Pero” iz 1953. godine.

Režiseri poput Pitera Džeksona i Kventina Tarantina, zatim brojni dizajneri zvuka, otkrili su ovaj efekat i uvrstili ga u svoje filmove. Vilhelmov vrisak je postao više od zvučnog efekta, a njegovo ime je iskorišćeno za ime benda, naziv piva, pesme i mnogo toga.

03/09/2018, 12:47

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*