Društvene igre za porodičnu zabavu

23/02/2015 11:45

Društvene igre za porodičnu zabavu

Jedan od najboljih načina da se porodica okupi i zajedno provodi slobodno vreme, jeste igranje društvenih igara. Na taj način obezbediće se zdrava zabava za decu, a zajednička aktivnost doprineće zbližavanju.

Društvene igre mogu da u deci probude osećaj za timski rad, kao i sportski duh, a pored toga mogu i naučiti nove veštine i steći različite sposobnosti. U svakom slučaju, društvene igre su korisne i zabavne, ali je potrebno napraviti dobar izbor, prilagođen i godinama i interesovanjima dece.

Kako bi napravili najbolji izbor, bitno je rukovoditi se ključnim smernica, kao što su godine, potrebne veštine i interesovanje dece za određenu oblast.

Uzrast

U zavistnosti od uzrasta dece, njima će neke društvene igre biti zanimljive, a neke neće. Za mlađu decu zanimljive su igre kao što je “Čoveče ne ljuti se” ili “Memorije”, jer su to igre u kojima učestvuje više igrača, a pritom potrebno je i da se svako potrudi da napravi “dobru strategiju” ili dodatno uključi “vijuge” kako bi što bolje pamtio i na taj način pobedio saigrače.

Mlađoj deci su takve igre interesantne jer u njima mogu ravnopravno učestvovati, kao i stariji (roditelji ili starija braća ili sestre), a isto tako od njih se očekuje i određen nivo zalaganja kako bi uspešno odigrao kada na njega dođe red.

Starija deca takođe mogu uživati u ovim igricama, ali samo ako postoji i neko mlađi, ali ako želite da zabavite stariju decu onda je za njih neka vrsta kviza u kojem mora pokazati određeno znanje kako bi bio dobra konkurencija ostalim takmičarima. Malo starija deca (iznad sedam godina) imaju potrebu da pokazuju svoje znanje koje stiču u školi, pa su njima kvizovi posebno interesantni, dok mlađa deca ne mogu da učestvuju u takvim zajedničkim aktivnostima.

monopol-igra

Deci su zanimljive različite igre – u zavisnosti od uzrasta

Starijoj deci su interesantne i igre kao što su “Monopol”, “Riziko” ili “Domine”, jer u tom periodu oni su spremni da razvijaju veštine kao što su planiranje strategije, razmišljanje korak u napred, a počinju da razvijaju i strpljenje koje je u ovim igrama potrebno.

U svakom slučaju, poenta igranja društvenih igara sa porodicom jeste da svima bude interesantno i da svi mogu da se zabave i uživaju.

Veštine

Za svaku društvenu igru potrebna je i neka veština, pa se time treba i voditi pri izboru društvene igre za celu porodicu. Prema uputstvu za igranje, koje se nalazi u kutuji gotovo svake društvene igre, može se proceniti koliko je ta igra teška ili ne i kome je namenjena.

Najbolje je izabrati igru koja je namenjena najmlađim članovima porodice, jer će na taj način svi igrači biti ravnopravni. Pored toga što zahtevaju određene veštine, društvene igre mogu i da pomognu u razvijanju veština koje deca još nemaju. Bitno je samo da su doboljno odrasli da mogu da razumeju pravila igre, pa da igranjem steknu neku veštinu.

Strateške igre, u kojima se napadaju protivnici (kao što je “Riziko”) dobre su za razvijanje strateškog i kritičkog mišljenja, planiranja i suprotstavljanja. Postoje i igrice koje mogu razviti logičko razmišljnje kod dece, a uz igru oni svakako najlakše mogu savladati određene sposobnosti koje će su im potrebne za pravilan tok odrastanja.

Uz društvene igre, deca će provesti kvalitetno vreme sa članovima porodice, ali će na taj način i naučiti nešto novo.

figura-za-igranje

Izbor društvene igre treba da zavisi najviše od toga šta može biti interesantno svim članovima porodice

Interesovanje

Ako još uvek ne možete da procenite šta najviše interesuje vaše dete i koja je prikladna igra za njega, za početak ponudite mu različite društvene igre u kojima će učestvovati cela porodica. Nakon što otkrijete u čemu najviše uživa, a da je pored toga ta igra i korisna i namenjena za taj uzrast, potrudite se da nađete vreme koje ćete posvetiti igranju takvih društvenih igara.

Ukoliko dete uživa u igrama ratovanja, možda mu neće biti interesantne igre – “mozgalice” koje zahtevaju korišćenje reči, brojeva ili slova. Takođe, ako neko dete voli da čita, potrudite se da pronađete igru koja zahteva poznavanje reči i pravopisa.

Pri kupovini i odabiru društvenih igara, najbolji savetnici su upravo deca. Oni će znati da pokažu šta im se dopada a šta ne vredi kupovati jer im to ne predstavlja zabavu i nije u njihovom okviru interesovanja.

Iskoristite širok izbor društvenih igara kako bi ste u deci probudili maštu, znatiželju i potrebu za učenjem, jer je to pokretač za napredovanje svakog deteta, a pri tom im ništa ne pada teško jer se uz društvenu igru oni prvenstveno zabavljaju.

Trajanje igre i broj igrača

Pri odabiru društvene igre koja će biti adekvatna za vašu porodicu veoma su bitna dva faktora – dužina trajanja igre i broj igrača.

Mala deca ne mogu da zadrže pažnju na jednoj aktivnosti jako dugo, za njih igra mora da bude dinamična. Zbog toga, za njih je najbolje da pronađete igre koje traju kratko, jer njima interesovanje brzo nestane.

Starijoj deci mogu biti interesantne i igre koje traju satima, ali svakako ne mogu uvek biti raspoloženi da toliko vremena provedu igrajući društvenu igru. Zbor toga su kraće igre dobre, jer kada se završe može se ponoviti krug i sve tako dok ima interesovanja kod igrača.

Što se tiče broja igrača koji mogu da učestvuju u igri, društvene igre su namenjana za najmanje dvoje. Međutim, broj igrača ne mora da vas ograničava. Ukoliko vas u porodici ima više, a igra je namenjena za dvoje ili troje, onda možete da napravite turnir. Na ovaj način obezbedićete svima da igraju i svi će igrati sa svima.

Strateške i igre u kojima se napada protivnik mlađoj deci mogu biti zanimljive pogotovo ako se udruže protiv starijih. Na ovaj način i igra za manje igrača može da uključi sve članove porodice, tako što ćete napraviti timove i igrati jedni protiv drugih.

Izvor: Bebac.com

23/02/2015 11:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments