5 načina da se bolje razumete sa tinejdžerima

22/02/2016 16:48

5 načina da se bolje razumete sa tinejdžerima

Ponekad je teško čak i razgovarati sa tinejdžerima, a kamoli se dogovoriti nešto sa njima. Hormoni u velikoj meri utiču na njihov razvoj i sazrevanje, ali i ponašanje.

Raspoloženje kod tinejdžera može da se promeni svake sekunde, a odnos sa roditeljima zavisi pre svega od odraslih – jer oni još uvek ne mogu znati šta je najbolje za njih.

U ovom periodu deca pokušavaju da pronađu sebe i način na koji će postati samostalni, ali još uvek (koliko god da oni ne žele to da priznaju) pomoć im je neophodna.

Kako biste im pomogli – morate pokušati da se međusobno bolje razumete, a ovih pet saveta će vam u tome pomoći:

Bez poređenja

Za tinejdžere – vi se odrasli ljudi koje ne mogu ni da zamisle kao svoje vršnjake. Gotovo da ne mogu da poveruju da ste i vi nekada bili mali ili mladi. Vaše iskustvo bi moglo da im pomogne da razumeju šta ih očekuje, ali im to morate predstaviti na najbolji mogući način.

Kada poželite da im pričate kako ste vi proveli svoje tinejdžerske dane – pokušajte da izbegnete poređenje. Iako je to vaše dete – vi niste isti, kao ni vreme u kom odrastate. To je ono što vi morate da razumete.

Pokušajte da im date do znanja da vi znate kroz šta oni prolaze u tom periodu, ali nemojte da zvučite kao da im pametujete – to je ono što ni jedan tinejdžer ne voli. Važno je da im “održite lekciju” ali pokušajte da to “upakujete” u neku zanimljivu priču ili šalu koju će zapamtiti.

Džeparac

Džeparac je jedna od stavki oko koje se tinejdžeri i njihovi roditelji često ne razumeju i ne mogu da dogovore. Naravno, oni bi voleli veći džeparac, dok vi smatrate da je ono što dobijaju i više nego dovoljno.

Potrudite se da sklopite dogovor. Neka vam dete kaže otprilike na šta troši novac najčešće, a u skladu sa tim vi odredite koliko možete i koliko smatrate da biste trebalo da im dajete. Važnije od količine jeste da – ako ste se dogovorili da jednom nedeljno dobijaju novac – to stvarno ispoštujete.

Iznos džeparca bi trebalo da bude u skladu sa potrebama deteta, ali naravno – samo onih realnih koje su mu zaista neophodne. Važno je da ne budete previše strogi, ali ni previše popustljivi – jer ništa neće rešiti ako vaše dete dobije sve što poželi.

Ako možete – saznajte koliko njihovi vršnjaci dobijaju novca (raspitajte se među drugim roditeljima), pa u skladu sa tim i vi svom detetu dajte. Na ovaj način – i ako im to nije dosta, bar će imati isto kao i svi ostali, pa će se vremenom prilagoditi onome što ima.

Svakodnevne obaveze

Osim svojih obaveza u školi i slično, tinejdžeri bi mogli da imaju i svakodnevne obaveze i u kući – mogu da vam pomognu oko nekih jednostavnijih poslova kako bi naučili da budu vredni i odgovorni, ali i kako bi naučili da cene ono što imaju.

U ovim godinama oni su već dovoljno odrasli da mogu da shvate i razumeju šta se sve dešava u kući i kako “nastaju” čisti tanjiri, gde se nalazi escajg i kako da postave sto. Pre svega – mogli bi da se pobrinu za svoj prostor u počeku – spremanje sobe, bacanje smeća, usisavanje i slično.

Na ovaj način naučiće da postoje pravila kojih se moraju pridržavati – a ukoliko ih prekrše moraju snositi posledice. Ako im date obaveze – moraju znati da imaju i odgovornost, pa kada ne ispune svoj zadatak – kaznite ih na primer zabranom izlaska ili korišćenja telefona ili računara za zabavu.

Odeća

Još jedna od stvari oko koje se tinejdžeri često svađaju sa svojim roditeljima jeste način odevanja. Nije retkost da tinejdžeri žele da prate modu i nove trendove – koje najčešće vide na televiziji ili od svojih idola iz sveta sporta, muzike, filma.

Upravo zato što žele da imitiraju svoje idole – oni često prelaze granicu koja je primerena njihovim godinama, ali ne razumeju zašto je to problem. Zato bi trebalo da vi kao roditelji na vreme reagujete i na pravi način skrenete pažnju svojoj deci.

Za početak – važno je napomenuti da su različiti stilovi u oblačenju i slično samo prolazne faze. Setite se sebe i koliko je vama bilo važno da pratite modu i trendove koji su bili aktuelni dok ste vi bili u njihovim godinama.

Imajte strpljenja i nemojte ih previše kritikovati – kako ne biste izazvali kontraefekat. Razgovarajte sa njima i pokušajte da razumete zašto im se to sviđa – tražite od njih da vam objasne. Možda kada i sami čuju svoje objašnjenje – shvate da to nije za njih i prestanu tako da se oblače.

Izlaženje

Džeparac, oblačenje i izlaženje – tri teme oko kojih se malo koji tinejdžer uspešno dogovori sa svojim roditeljima i obrnuto. I jedna i druga strana u pregovorima oko ovih tema ima dobre argumente koje ova druga strana ne može da razume.

Kako ne bi dolazilo do svađa svaki put kada vaše dete želi da izađe ili kada počne da se dogovara sa društvom – važno je da uspostavite određena pravila koja se moraju poštovati. Stvar je ista kao i sa džeparcom – ne dajte im ni premalo ni previše, nemojte pravila menjati iz dana u dan i saznajte kakva su pravila oko izlaženja kod njihovih vršnjaka.

Ukoliko možete – potrudite se da saznate sa kim vaše dete najčešće izlazi i stupite u kontakt sa roditeljima prijatelja svog deteta. Nakon toga – pokušajte sa njima da se dogovorite oko pravila izlaženja kako bi svi imali ista. Na ovaj način svima će biti lakše.

22/02/2016 16:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments