Osnažite svoju volju

07/04/2015 08:30

Osnažite svoju volju

Često možete dobiti savet: Ma, samo kreni i uspećeš. Međutim, to samo nije uvek lako izvodljivo. Svako ko nema dovoljno snažnu volju posrne i pre nego što je započeo neku aktivnost.

Šta je, zapravo, snaga volje? Američko psihološko udruženje definiše snagu volje kao sposobnost pojedinca da lično zadovoljstvo odloži za kasnije.

Istraživanje pomenutog udruženja, koje se sprovodi svake godine, pokazuje da ispitanici redovno navode nedostatak volje da preduzmu nešto kao jedan od osnovnih razloga za nepostizanje svojih životnih ciljeva.

Dobro je da se, kako je istraživanjem utvrđeno, snaga volje može istrenirati i svesno osnažiti.

Snaga volje na primeru slatkiša 

Pre 40 godina sproveden je eksperiment sa decom predškolskog uzrasta. Istraživači su doneli slatkiše, a onda su objasnili deci da će nakratko napustiti prostoriju. Dali su deci mogućnost da uzmu jedan slatkiš dok su oni odsutni, ali samo jedan. Ukoliko neko od predškolaca odluči da sačeka da se istraživači vrate pre nego što okusi slatkiše, taj će dobiti dva slatkiša, a ne jedan.slatkisiMeđu decom je bilo onih koji su pokazali snagu svoje volje kako bi dobili dva slatkiša, a bilo je i onih nestrpljivih koji nisu mogli da odlože svoj užitak. I sada, decenijama kasnije, kod ispitanih grupa se lako primećuju razlike u snazi volje. To znači da je snaga volje u određenoj meri karakterna crta, ali i da se na nju može uticati.

Snaga volje slikovito se može opisati kao sistem vruće-hladno. Vruće označava brze i instinktivne reakcije (npr. nekontrolisano konzumiranje slatkiša, čim se ukaže prilika). S druge strane, hladno se odnosi na kognitivnu komponentu koja čoveku pomaže da razmišlja logično i da shvati da mu je potrebno samo malo strpljenja da bi dobio nešto više (npr. dva slatkiša umesto jednog). Dakle, osobe sa snažnijom voljom imaju jači sistem hlađenja, dok oni sa slabijom voljom više teže vrućim reakcijama.

Kako povećati snagu svoje volje?

Čuvajte svoju energiju

Volja se jednostavno može posmatrati kroz primer fizičke snage. Vaša volja će biti jača ukoliko je vaše telo puno energije, a ako ste umorni i iscrpljeni, i vaša volja će oslabiti. Svoju energiju možete sačuvati redovnim i kvalitetnim snom, zdravom ishranom i fizičiom aktivnošću. Ne kaže se bez razloga: U zdravom telu, zdrav duh.

Udovoljite sebi povremeno

kolacicKada započinjete dijetu, može se desiti da sebi odjednom uskratite sve ono što se smatra nezdravim, zar ne? Ukoliko tokom čitave nedelje ne dozvolite sebi nimalo oduška, velike su šanse da se, po isteku vremena predviđenog za dijetu, bacite baš na to čega ste se odricali. Samim tim, povratićete izgubljenu kilažu, što znači da je dijeta bila besmislena. Isti efekat se postiže i ako se dnevno satima vežba, i tako iz dana u dan, bez predaha. U ovakvim slučajevima snaga volje ne jača, već naprotiv, ona tada slabi jer postajete iznureni. Zato je neophodno da sebi udovoljite s vremena na vreme i da tako očuvate svoj vedar duh.

Kada nešto radite, radite to zbog sebe

Možda ste već primetili da vam je teže da se pokrenete na neku aktivnost kada osećate tuđ pritisak nad sobom. To nije slučajnost. I naučnim istraživanjem je potvrđeno da je snaga volje slabija kada postoji uticaj spoljnih faktora, pa je zato tada teže pristupiti zadatku nego kada se radi o nečemu što osoba sama želi. Dakle, ukoliko ste na dijeti zato što neko drugi smatra da tako treba, a to nije ono što vi želite, biće vam mnogo teže da postignete razultate. Kada nešto radite, radite to zato što vam je stalo, i volje vam neće nedostajati.

Bavite se onim što vas čini srećnimdevojka-sreca

Jeste li ikad bili tako dobro raspoloženi da vam se činilo da ste spremni da osvojite ceo svet? Kada klonete duhom, tada vam i volje nedostaje. Prema studiji objavljenoj u Dnevniku eksperimentalne društvene psihologije, učesnici koji su gledali humorističke snimke ili su neočekivano dobili poklon, pokazali su snažniju volju i bolje su uradili svoje zadatke od učesnika koji nisu imali isti tretman. Dobro raspoloženje raspiruje volju!

Posmatrajte fotografije štenaca

Da, baš tako. Istraživanjem je potvrđeno da posmatranje lepih fotografija, koje prikazkuca-u-soljiuju bebe ili mladunce različitih životinja, zaista može doprineti snazi vaše volje. Za razliku od toga, posmatranje ćudljive ljupkosti, kakvu imaju lame sa svojim neobičnim frizurama, može imati kontraefekat.Ako primetite da ne uspevate da svoje dnevne obaveze privedete kraju, sada imate dobar izgovor za gledanje dobrih gifova sa neodoljivim štencima.

Kao što je već istaknuto, snaga volje je delom karakterna crta, ali je isto tako jasno da se volja može sa namerom ojačati. Primenite neko od predloženih rešenja za jačanje volje i počećete da završavate svoje zadatke i brže nego što ste mislili da možete.

07/04/2015 08:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments