Kako održavati kućne biljke

09/03/2020 12:56

Kako održavati kućne biljke

Morati poznavati korenje vaše biljke

Znati poreklo svoje biljke, kao i kakve uslove rasta ona treba, ključ je za gajenje. Na primer, čuvarkuća je pustinjska biljka, pa ona najbolje raste u toplim periodima godine. Ova biljka trebalo bi da se drži u veoma osvetljenom kupatilu ili na prozoru koju gleda na jug. Paprati, s druge strane, vole mračnije okruženje. Kućne biljke trebalo bi jednom nedeljno održavati čišćenjem lišća vodom i pamučnom tkaninom. Ako imate stan ili prostoriju koja je mračnija, potražite biljku koja voli mrak, kao što su aspidistra ili miran ljiljan.

Nemojte previše brinuti

Izgleda kao da se ljudi previše udubljuju u planove o održavanju i brizi o biljkama. Nemojte paničiti ako vidite žuti list na biljci, ona ne umire. Samo ga uklonite. Biljke koje su lake za održavanje su monstera puzavica, zlatna puzavica, zeleni ljiljan i zamiokulkas. Čuvarkuća i kaktusi su takođe laki za održavanje. No, što se tiče biljaka oko kojih je potrebna dodatna nega, preporučuje se da uputstva i savete uvek potražite na internetu.

Nemojte previše zalivati

Najčešća greška kod održavanja biljaka je da ih previše zalivamo, ili  nedovoljno. Naučite da li vaša biljka voli da se zaliva redovno, ili pak voli sušne periode između dva zalivanja. Nijedna biljka, osim vodenih, ne voli da se davi u vodi. Savet je ovde veoma jednostavan – dodirnite zemlju i ako je suva, zalijte je, odnosno ako je vlažna, onda preskočite. Ovde ima izuzetaka. Na primer, paprati vole vlažnost, ali ne i da plivaju u vodi. Šljunak može biti od koristi kako biste uklonili višak vode iz saksije.

Borite se protiv napasti

Biljne vaši se mogu lako ukloniti, ili čišćenjem biljke ili kupanjem biljke u kadi ili vani kada nije previše hladno. Koristite mlaku vodu i malu količinu tečnosti za pranje. U ovu svrhu možete koristiti i smešu vode i sirćeta koje ćete isprskati po biljci. Tresetne mušice su dobro poznata napast kod tek zasađenih biljaka sa vlažnim busenom, za šta se preporučuje posipanje šljunka po površini.

Dajte im mesta za rast

Ako presadite biljku u veću saksiju, ona će više porasti, u protivnom samo ograničavate njihov boljitak. Preporučuje se da prilikom presađivanja stavite biljku u saksiju sa svežom zemljom. Zemlja je hrana za biljke, i zato je najbolje da svakog proleća kupite vrećicu humusa i prospete ga u saksije  starih biljaka.

09/03/2020 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments