Razlozi zašto bi trebali manje da se tuširamo

01/03/2018 10:00

Razlozi zašto bi trebali manje da se tuširamo

Prema nekim istraživanjima, ljudi u razvijenim zemljama tuširaju se jednom do dva puta nedeljno. Koliko je ovo zdravo po našu kožu i kosu, saznajte u nastavku. 

Zašto se treba ređe kupati?

1. Nismo toliko prljavi koliko mislimo

Dnevno tuširanje potrebno je samo onim ljudima koji imaju fizički naporne poslove, oni koji žive u tropskim klimama ili su skloni prekomernom znoju. Ukoliko se ne znojite toliko često, dermatolozi preporučuju da možete i do dva dana da prođete bez tuširanja.

2. Koža postaje crvena, suva i svrbi

Koža, kao naš najveći organ, ima ključnu funkciju imunog sistema, kao zaštitna barijera. Prečesto tuširanje, naročito zimi, slabi tu zaštitnu ulogu i čini kožu ranjivijom. Iritacije, svrab i crvenilo su najčešći simptomi da koža pati, jer tuširanjem uklanjate prirodna ulja koja se na njoj nalaze.

3. Brisanje peškirom

Trljanje kože peškirom takođe loše utiče na kožu. Radije se ogrnite peškirom i tapkajte kožu dok se ne upije sav višak vode.

4. Šta je važno oprati svaki dan?

Svaki dan, prema dermatolozima, pored naravno ruku, važno je oparti pazuhe, na kojima se skupljaju bakterije, grudi i intimne delove, blagim, pH neutralnim sapunom. Ostatak tela je dovoljno prati tri puta nedeljno,

5. Dobre bakterije

Tuširanjem uklanjamo dobre bakterije sa naše kože i to svakog dana.

6. Nega kose

Skoro polovina Amerikanaca, svaki put kada se tušira (što je dva puta dnevno) opere i kosu. Time, uklanjaju se prirodna ulja sa vlasi i skalpa, te koža postaje suva, podložna perutanju, a sama dlaka lomljiva i krhka. Kosu perite dva do tri puta nedeljno.

01/03/2018 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments