Kako konzumacija hrane u određeno vreme utiče na zdravlje?

18/08/2021 11:57

Kako konzumacija hrane u određeno vreme utiče na zdravlje?

Obrok u kasne sate, odnosno večera, omiljena je poslastica velikom broju ljudi.

Međutim, efekti koje kasni obroci mogu izazvati nisu dobri.

Kada je vreme za večeru?

Stručnjaci objašnjavaju da praktikovanje kasne večere, nakon određenog perioda, ometa bioritam koji je od velike važnosti za regulisanje biološkog sata.

Sprovedena studija je pokazala da užina tokom noći ili kasna večera povećava rizik od nastanka kancera.

Prema statističkim podacima španskih naučnika, osobe koje redovno večernje obroke konzumiraju nakon 21 čas ili dva sata pre spavanja, imaju 25 odsto veće šanse da obole od raka grudi i prostate.

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Barseloni, uključilo je i praćenje studija koje su se bavile štetnim uticajem smena na zdravlje, zatim poslovnim ritualima medicinskih i fizičkih radnika, koje se smatraju izuzetno rizičnim za pojavu zloćudnog tumora.

Kancer grudi i prostate povezan je sa hormonima, i uglavnom se tretiraju terapijama na bazi testosterona i estrogena. Hormoni predstavljaju hemijske poruke koje nas mogu učiniti pospanim ili gladnim, pa čak i stresiranim.

Oni su usko povezani sa telesnim cirkadijalnim ritmom ili unutrašnjim satom koji je određen prema dnevno-noćnom ritmu tela.

Sprovedeno istraživanje uključilo je 1.800 pacijenata koji su oboleli od raka grudi ili prostate, ali i više od 2.000 zdravih ljudi, čiji je zadatak bio da odgovore na pitanja vezana za način i raspored ishrane i spavanja.

Rezultati su pokazali da su pacijenti oboleli od karcinom imali razvijenu naviku da konzumiraju hranu u kasne sate, iako su obroci bili zdravi, a spavanje dovoljno.

Iako Svetska zdravstvena organizacija nije zvanično objavila da vreme konzumacije hrane može izazvati pojavu raku, navela je da smene na poslu to potencijalno jesu – izazivači kancera.

18/08/2021 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments