10 namirnica koje možete jesti i nakon što im istekne rok

25/10/2021 11:48

10 namirnica koje možete jesti i nakon što im istekne rok

Iako većina namirnica mogu da ugroze naše zdravlje, ukoliko se jedu nakon isteka roka, neka hrana ostaje sveža i pošto prođe datum označen na deklaraciji.

Mleko

Iako vam ovo možda zvuči neverovatno, ali mleko može da se konzumira i nakon isteka roka. Većina tetrapaka čuva svežinu mleka dugo vremena pošto istekne rok. Naravno, u pomoć ovde vam može priteći i čulo njuha, pa ipak, pomirišite mleko pre upotrebe.

Tvrdi sir

Ova namirnica može da ostane sveža i četiri nedelje pošto joj istekne rok, čak i ako stoji otvoren.

Majonez

Ukoliko je dobro zatvoren i čuva se u frižideru, majonez se neće pokvariti čak ni četiri meseca nakon isteka roka trajanja.

Čips

Budući da je čips tretiran brojnim metodama, on može da ostane svež i do nekoliko meseci, posto prođe datum naznačen na ambalaži.

Meso

Sveže meso ne bi trebalo da konzumirate ni dan nakon isteka roka, ali smrznuto može da ostane nepokvareno i godinu dana od zamrzavanja.

Konzervirana hrana

Upravo zbog načina skladištenja, hrana u konzervi može da ostane sveža i do nekoliko godina nakon isteka roka. Razlog je jednostavan- ukoliko u konzervu ne uđe vazduh, ne postoji odgovarajuća “klima” za razvijanje bakterija.

Hleb

Zamrzavanje hleba pre isteka roka može da produži njegov vek trajanja.

Jaja

Jaja i do mesec dana nakon isteka roka ostaju sveža. Ukoliko pak niste sigurni, isporbajte jednostavan trik: stavite jaje u činiju, a ukoliko potone dobro je. Pokvareno jaje ostaće da pluta na površini.

Pasta

Testenina i do nekoliko meseci ostaje sveža, zbog svog sastava i same suvoće.

Puter

Iznenađujuće, ali ukoliko puteru istekne rok trajanja, on i dalje može da se koristi, ukoliko ga držite u frižideru.

25/10/2021 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments