Nauka dokazala: Mačke nas ipak vole!

19/12/2017 11:11

Nauka dokazala: Mačke nas ipak vole!

Iako mačke važe za nezavisne životinje koje praktično ostaju kod vlasnika samo zato što ih hrani, najnovija studija stala je odbranu ovih kućnih ljubimaca.

Borba ljubitelja pasa i ljubitelja mačaka traje već decenijama. Dok pas važi za čovekovog najboljeg prijatelja, krznenog saputnika koji voli vlasnika više od sebe, mačke se uglavnom smatraju uobraženim i prepredenim životinjama, čiji cilj nije da usreći vlasnika, već upravvo obrnuto.

Iako je dosad važilo nepisano pravilo da mačke zapravo i nisu sposobne da vole, nova studija Oregon Stejt Univerziteta pokazala je suprotno.

Mačke vole svoje vlasnike

Prateći ponašanje 50 mačaka naučnici su sproveli niz eksperimenata. Nekoliko sati, mačke su bile podeljene na grupe i na nekoliko sati bila su im uskraćena četiri glavna stimulansa: hrana, miris, igračke i ljudska bića, odnos kontakt sa lvlasnicima. Nakon toga, mačkama su ove četiri stavke ponovo donete.

Na iznenađenje mnogih, većina mačaka je od svega navedenog, prvo izabrala da priđe svom vlasniku.

Naučnici opšte uvreženo mišljenje da su mačke asocijalne objašnjavaju nedostatkom znanja o tome koji stimulans mačka preferira i zbog čega je motivisana da nešto uradi. Dok možda deluje da s vremena na vreme, mačka želi da se osami, na kraju dana, ona ipak uživa u društvu svog vlasnika.

19/12/2017 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments