Kako smo “ustali na levu nogu”?

30/04/2023 13:05

Kako smo “ustali na levu nogu”?

Fraza “ustati na levu nogu”, može se čuti svakodnevno. Poznato je šta ona označava, a upotrebljava se i u mnogim jezicima i kulturama. Kao takva, svetski poznata fraza, navodi na razmišljanje i postavljanje pitanja: Kada i kako je nastala? Ko ju je osmislio, odnosno ko je prvi upotrebio ovaj izraz?

Ustati na levu nogu znači biti neraspoložen i neprijatn bez nekog posebnog razloga.

Ali zašto baš leva noga, a ne desna?

Navodno, ova fraza ima veze sa biblijskim verovanjima. Stručnjaci navode da se u jednom od zapisa Stefana Nemanje, našla rečenica prema kojoj se Bog nalazi na desnoj strani, dok je leva strana karakteristična za đavola.

U prilog ovoj teoriji ide i informacija da su se deca, koja su bila levoruka, u Srednjem veku, smatrala potomcima Satane. Ovo nas dovodi do pretpostavke da je leva strana vezana za nešto loše, pa se zato nervoza i neraspoloženje bez razloga objašnjavaju kao ustajanje na levu stranu. Ili grešimo?

Ovaj izraz potiče od starih Rimljana, koji su levu stranu smatrali lošom, baksuznom i zlom. Postojalo je verovanje, ukoliko se pri ustajanju iz kreveta, pod prvo dotakne levom nogom, ceo dan će proteći loše.

Iz istog verovanja, dobijamo i objašnjenje zašto su Rimljani u prostorije ulazili prelazeći prag desnom nogom.

Zanimljiva informacija leži i u samom značenju reči – levi. Naime, engleseka reč “sinister”, u prevodu znači zlokoban, i nastala je na osnovu latinske reči “sinister”, koja znači – levi.

30/04/2023 13:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments