Capela dos Ossos ili kapela od kostiju!

04/12/2020 12:51

Capela dos Ossos ili kapela od kostiju!

Ova jeziva kapela izgrađena od kostiju,to jest „ukrašena“ je kostima, deo je veće crkve, a ulazak u nju budi jezu kao i natpisi koji se nalaze u njoj. Kapela je bukvalno grobnica više hiljada leševa.

Capela dos Ossos ili kapela od kostiju deo je veće crkve Svetog Franje, a izgradili su je franjevci u 16. veku. Kao i nekoliko sličnih kapela od kostiju, i ova je izgrađena zbog problema sa prevelikom količinom groblja. 

Do 16. veka i izgradnje ove zastrašujuće kapele, oko Evora u Portugalu su nikla čak 43 groblja. Kako je to već stvaralo problem i groblja su zauzimala jako mnogo dragocene zemlje, crkva je morala naći dostojanstveni način da ih ukloni. Ne želeći da spaljuju ostatke, i time kako su verovali, osude duše sahranjenih na večnu vatru, sveštenici su odlučili da izgrade kapelu i u nju presele kosti.

Međutim, umesto da smeste kosti iza zatvorenih vrata, sveštena lica su kostima čak i ukrasila kapelu i otvorila je za vernike i javnost. Misija im je bila da tada- 1600-ih godina, dosta bogatom gradu Evori i njenom stanovništvu održe lekciju o prolaznosti života i materijalnih stvari. Iznad vrata kapele su napisali: „Nos ossos que estamos aqui, Pelos vossos esperamos“, što u prevodu znači: „Mi kosti koje smo ovde, vaše ćemo kosti čekati“. 

Kapela izgleda veoma zastrašujuće sa svojih 5000 leševa. Posebno jeziv prizor su dva sasušena tela koja vise sa zida, od kojih je jedno telo deteta. Među kostima su, u malom belom kovčegu koji stoji sa strane oltara, i kosti tri franjevačka sveštenika koji su osnovali crkvu u 13.veku.

Na kraju kapele, iznad oltara, možete pročitati i latinske fraze kao što su : „Ja ću umreti u svetlu“ i „Dan kada umrem je bolji nego dan kada sam se rodio“.

04/12/2020 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments