Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju dece

09/07/2021 15:24

Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju dece

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je vakcinaciju protiv koronavirusa dece starije od 12 godina. Kako navode u saopštenju, a prenose mediji, oni su ovog stava “imajući u vidu da novi podaci u vezi sa mutiranim sojem virusa pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mladjih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u toj populaciji i lakše i brže prenošenje na starije”.

– Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije. Ovakva preporuka bila je utemeljena na iskustvu da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili „superprenosioci“ COVIDA 19. U skladu sa tim prioritet je bio da se vakciniše starije stanovništvo – stoji u saopštenju.

Oni još ukazuju i da podaci u vezi sa novim (mutiranim) sojem virusa COVID 19 pokazuju značajno lakše i brže prenošenje koronavirusa na starije. To se posebno odnosi na ugrožene kategorije, pogotovo decu, koja su zbog osnovne, hronične, bolesti, a koje uključuju dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike koronavirusa.

Udruženje pedijatara Srbije smatra da vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen.

– Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju „Pfizer -Biontech“ je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95 odsto) – kaže se u saopštenju.

A, kompanija Fajzer će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine protiv kovid 19. A, čija bi primena bila u roku od 12 meseci od početka imunizacije. kako navode, to bi značajno moglo da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija koronavirusa.

Agenciji AP prenela je da prvi podaci kompanije sugerišu da nivo antitela kod ljudi raste pet do deset puta nakon treće doze, kao i da su podaci iz Velike Britanije i Izraela, pokazali da vakcina Fajzer vrlo dobro neutrališe delta varijantu. Međutim, Američki zdravstveni regulatori ističu da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti doneta samo ukoliko naučni podaci pokažu da je ona potrebna.

09/07/2021 15:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments