Na današnji dan osnovana Narodna biblioteka Srbije

28/02/2015 19:47

Na današnji dan osnovana Narodna biblioteka Srbije

Narodna biblioteka Srbije je najstarija ustanova kulture u našoj zemlji a osnovana je na današnji dan 1832. godine.

U knjižari prvog srpskog izdavača i knjižara Gligorija Vozarovića, nastala je Narodna biblioteka Srbije. Početni fond sa kojim je raspolagala nastao je od donacija Vozarovića i drugih ljudi koji su tada brinuli o kulturi u našoj državi.

28. februar se uzima kao zvanični datum osnivanja Narodne biblioteke jer je tog dana 1832. godine Dimitrije Davidović, srpski političar, diplomata, ustavopisac, novinar i publicista poslao pismo knezu Milošu o uređenju ove biblioteke.

Narodna biblioteka Srbije poprimila je nacionalni karakter kada se spojilo više biblioteka koje su bile u javnoj ili državnoj nadležnosti, a bilo je i onih koje su predstavljale privatne biblioteke, među kojima se našla i biblioteka Lukijana Mušickog.

1845. godine ova biblioteka posedovala je 1.421 naslov u 2.283 sveske i autorski katalog koji je izradio dr Milovan Spasić. Zvanje državnog bibliotekara, koji je bio u rangu sa profesorima Velike škole, uvedeno je po naređenju kneza 1853. godine.

Đura Daničić je ozvaničio naziv “Narodna biblioteka” koji je definisao nacionalnu koncepciju nabavne politike i započeo izradu nacionalne bibliografije. Zakonom o štampi, koji je donešen 1870. godine zahvaljujući Stojanu Novakoviću, ustanovljen je obavezni primerak.

Tokom Prvog svetskog rata stradao je deo Narodne biblioteke, a ono što je sačuvano preseljno je na više mesta u Beogradu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Deo knjiga je stigao čak i do Sofije. Na početku Drugog svetskog rata, kada je bombardovan Beograd, Biblioteka je izgorela do temelja. Veliki deo fonda je tada uništen.

Nova zgrada Narodne biblioteke, u kojoj se i danas nalazi, svečano je otvorena na dan kada je stradala – 6. aprila 1973. godine.

Izvor: Nacionalna geografija

28/02/2015 19:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments