Kustendorf – od 22. do 27. januara na Mokroj Gori

20/01/2016 11:15

Kustendorf – od 22. do 27. januara na Mokroj Gori

Deveti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je osnovao Emir Kusturica, održava se od 22. do 27. januara na Mokroj Gori, u Drvengradu.

Deo takmičarskog dela programa čini 17 filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine i Španije.

Kao deo takmičarskog dela programa Kustendorfa je i žiri, koji ove godine čine filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije – Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine – Hoze Ibanjez, dok je selektor takmičarskog programa, kao i do sada, Dunja Kusturica.

Deo programa – Savremene tendencije – sastoji se od prikazivanja nekih od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, a biće predstavljeni i njihovi autori, koji će posle projekcije održavati radionice.

Na festivalu, za šest dana, biće prikazani sledeći filmovi:

  • “Čitaj mi sa usana” – Žak Odijar (dobitnik Zlatne palme)
  • “Blago” – Kornelije Porumboj (dobitnik nagrade Izvestan talenat)
  • “Priča nad pričama” – Mate Garone
  • “Blanka” – Koki Hasei (pobednik Venecijanskog filmskog festivala).

Poseban deo programa je i Dekolonizacija filma, koji se sastoji od filmova koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava.

Na ovogodišnjem Kustendorfu biće prikazani i dokumentarni filmovi:

  • “O nasilju” – Hugo Olson
  • “Kapetan Tomas Sankara” – Kristof Kupelin
  • “Nemačka mladost” – Žan Gabrijel Perio.

Poseban segment festivala biće posvećen nemačkom producentu Karlu Baumgartneru, gde će Kusturica imati priliku da predstavi svoj rad sa ovim istaknutim filmskim producentom, a održaće predavanje i o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.

Muzički deo programa se sastoji od nastupa Partibrejkersa, Kolje i Grobovlasnika, moldavskog trubača Adama Stinga i jermenske rege grupe Reinkarnejšn.

Festival se održava pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i informisanja Srbije i kompanije Gasprom njeft.

20/01/2016 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments