Sutra “Dani evropske baštine” u Kragujevcu

03/10/2014 07:46

Sutra “Dani evropske baštine” u Kragujevcu

U Kragujevcu će sutra biti održana nacionalna manifestacija “Dani evropske baštine”, a održaće se niz programa. Tema će biti “Jezik i pismenost”, a povod održavanja manifestacije je 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića i 150. godišnjica smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Manifestacija će obuhvatati više stotina aktivnosti u raznim bibliotekama, muzejima, školama, zadužbinama, centrima za kulturu i drugim kulturnim ustanovama. Početak će se obeležiti izložbom “Jezik i pismenost” koja će biti otvorena od 11. oktobra u Matičnoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kragujevcu. Autorke su prof. dr Tatjana Subotin Golubović, mr Dušica Bojić i Violeta Jovičinac Petrović, a postavka predstavlja istoriju ćirilice kod Srba, od davnina pa do danas.

Isto u subotu u 12.30 časova, otvoriće se izložba “Ćirilica – Kaligrafije i štampana pisma” u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu. Ona predstavlja pogled modernosti na ćiriličnu tradiciju, a izloženi radovi bave se ćiriličnim pismom i analizom rukopisa srpskih velikana poput Laze Kostića, Ive Andrića, Isidore Sekulić i drugih.

U 13.30 časova, na Đačkom trgu otvoriće se izložba “Lik i reč”, koja sadrži zapise misli značajnih pisaca u digitalnom obliku, i u originalu i prevedeno na srpski.

U isto vreme održaće se izložba “Između tradicije i inovacije” u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a autori su mr Ljiljana Puzović i mr Miroslav Lazić. Na postavci će se nalaziti najznačajniji primerci štampanih srpskih knjiga.

Manifestacija će se završiti obilaskom Biblioteke Eparhije šumadijske, Miloševog venca (Narodnog muzeja, Stare crkve i stare skupštine u kojoj je donesen Sretenjski ustav), a obuhvata i stalne postavke u okviru Spomen-parka “Kragujevački oktobar”.

Program realizuju Narodna biblioteka Srbije, Zajednica Matičnih biblioteka Srbije i Matična biblioteka “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor: Blic

03/10/2014 07:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments