Postignut dogovor Vlade Srbije i frilensera

22/04/2021 12:14

Postignut dogovor Vlade Srbije i frilensera

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da, frilenseri koji su mesečno prihodovali do 64.000 dinara, odnosno godišnje do 768.000 dinara, po novom zakonskom rešenju, neće imati obavezu da pokriju poreze i dopirnose koje nisu platili. Kako prenose mediji, on je to rekao prilikom obrazlaganja u Skupštini Srbije poslednje izmene Zakona o porezu na dohodak građana, dodajući i da će od 1. januara 2022. godine neoporezivi minimum biće 54.900 dinara.

Po novom predlogu, godišnje se iz oporezivanja izuzimaju prihodi do iznosa od 384.000 dinara. Normirani troškovi se, po novom predlogu, priznaju u visini od 50 odsto, a kamata se ne obračunava do dana donošenja rešenja Poreske uprave Srbije. N1 prenosi da se poreska osnovica za naplatu obaveza frilensera računa tako što se od ostvarenog prihoda oduzme neoporezivi deo – on iznosi 32.000 dinara na mesečnom, odnosno 384.000 dinara na godišnjem nivou.

Takođe, frilenserima se priznaju takozvani normirani troškovi u iznosu od 50 odsto – što prestavlja poresko oslobođenje. Ostatak čini poresku osnovicu na koju se obračunava porez i pripadajući doprinosi.

– Obaveze po osnovu poreza i doprinosa za frilensere utvrđuju se rešenjem Poreske uprave Srbije, a rešenja dolaze nakon usvajanja ovog zakona – naveo je Siniša Mali dodajući da se od 1. januara, a to je rok koji je predložen novim amandmanom, frilenseri će poreze i doprinose plaćati kvartalno.

– Uz priznavanje normiranih troškova u iznosu trostrukog neoporezivog iznosa zarade što je sada 54.900 dinara. Za one koji zarađuju mnogo više imaju dovoljno vremena da do 1. janura iduće godine svoje poslovanje usaglase sa važećim zakonskim normama – da se registruju kao preduzetnici, registruju svoj doo, i regulišu svoj status – istakao je Mali.

Da je dogovor postignut potvrdio je tom mediju i Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu. Frilenseri dobijaju veće poresko oslobođenje, za uplaćene doprinose biće im priznat radni staž, a budući poreski nameti neće im od 1. oktobra ove godine biti veći, pošto će se amandmanima na predlog zakona brisati predviđeno smanjenje neoporezivog dela.

Najnovije informacije kažu da je u sredu postignut sporazum frilensera sa Vladom Srbije nakon pet meseci natezanja. Istovremeno se pokazalo da je više desetina frilensera godinama unazad plaćalo državi i ispunjavalo svoje obaveze, ali da njih više od 41.000 ni dinara nisu dali kako za porez, tako ni za radni staž, zdravstveno osiguranje…

Slobodnjaci i frilenseri

Kako navodi Radio021, kao i mnogi drugi koji žive od povremenog rada, i frilenseri su pod obavezom, prema Porezu na dohodak ili prema Ugovoru o delu. Sami biraju po kom pravnom osnovu će regulisati obavezu. Ovaj medij podseća, što se tiče nagomilanog duga, Vlada Srbije je oslobodila bilo kakve obaveze one koji su mesečno zarađivali do 56.000 dinara, cirka 470 evra.

Svima ostalima, vlada je oprostila kamate, a otplatu osnovnog duga razvukla na 120 mesečnih rata. Tako će, primera radi, frilenser koji je unazad pet godina zarađivao u proseku 700 evra mesečno, zaostale obaveze regulisati tako što će u narednih deset godina plaćati po 7,5 evra mesečno.

Novosadski radio prenosi i da će za one radnike na internetu koji se odluče na Zakon o dohotku, neoporezivi deo zarade iznositi 32.000 dinara, oko 265 evra. Za sve druge je 18.300 dinara. Autor teksta se pita zašto i drugim slobodnjacima ne bi bio uvećan neoporeziv deo.

– Radnici na internetu su uspeli da protestima izdejstvuju za sebe određene benefite. Svakako da ima osnova za niže opterećivanje u odnosu na stalno zaposlene. Nestalnost radnog mesta ne samo što uzroči nesigurnost i neizvenost, već i košta. Nije, međutim, jasno zašto se izdižu iznad drugih grupacija građana koji preživljavaju po osnovu povremenih poslova – ocenio je autor teksta na portalu Radio021.

Radna grupa

Radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiće se upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza, preneo je B92. Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi. Ovaj mediji podseća i da je na sastanku, u sredu, dogovoreno da će Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja. Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na održanom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera, saopšteno je juče.

 

22/04/2021 12:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments