Naučnica iz Srbije dobitnica evropske nagrade za pronalazače

18/06/2021 11:10

Naučnica iz Srbije dobitnica evropske nagrade za pronalazače

Dobitnica je Evropske nagrade za pronalazače 2021. za inovativni doprinos u bio-medicinskom inženjerstvu je srpsko-američka naučnica Gordana Vunjak Novaković. Na sajtu Evropskog zavoda za patente (EPO) objašnjeno je da bi patent ove naučnice mogao zameni oštećeno plućno i srčano tkivo.

– Gordana Vunjak Novaković otvorila je nove horizonte u regenerativnoj medicini novim načinom uzgoja tkiva van tela, koristeći ćelije pacijenta. Ovaj revolucionarni pristup omogućava precizniju i manje nametljivu metodu obnove lice – piše na sajtu EPO.

Gordana Vunjak-Novaković rođena je 1948. godine u Beogradu, a trenutno živi u Njujorku. Ona je profesorica najvišeg akademskog ranga na Univerzitetu Kolumbija. Istraživanjima i primenom bioreaktora, bavi se već dve decenije. Inače, bioreaktor omogućava gajenje humanih tkiva u laboratoriji. Naučnica je sa svojim timom napravila srčani mišić od matičnih ćelija, što predstavlja revoluciju u medicini. Kako prenose mediji, Vunjak – Novaković trenutno radi na unapređenju patenta, odnosno istražuje mogućnost da li bi i kako njena tehnologija mogla da pomogne u oporavku pluća koja su oštećena korona virusom.

Ceremonija je održana 17. juna, onlajn, a prema rečima naučnice, nije očekivala da će biti dobitnica te prestižne nagrade. Uz zahvalnost, Vunjak – Novaković je podsetila da je u Beogradu počela kao pronalazač, nastavila je u Bostonu, a vrhunac u napredovanju bio je njen  dolazak u Kolumbiju, u jednu, kako je rekla, prijateljsku sredinu sa divnim ljudima kojii vole da sarađuju.

Prema rečima naučnice, upravo je to “glavni sastojak za bilo kakvo istraživanje” i konstatovala da najbolji deo njenog posla jeste rad sa iznvanrednim i mladim ljudima. Inače, Vunjak Novaković je članica SANU i prva žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.  Kreativni ambasador Srbije je i u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu premijerke Ane Brnabić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge.

Kako je objašnjeo na sajtu EPO, Evropska nagrada za pronalazače dodeljuje se u pet kategorija: Industrija, Istraživanje, Zemlje koje nisu članice EPO, Mala i srednja preduzeća i Životno delo. Nezavisni žiri, u kojem su sedeli međunarodni autoriteti iz oblasti biznisa, politike, nauke, akademske zajednice i istraživanja, birao je najpre finaliste, a zatim i pobednike. Isti žiri je predloge ocenjivao na osnovu “doprinosa tehničkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta u Evropi”.

– U ovim izazovnim vremenima nadahnuto je videti kreativnost i posvećenost koju su ovi pronalazači pokazali u donošenju inovativnih rešenja u svet. Njihova dostignuća nas podsećaju da se prepreke mogu prevazići primenom mašte, znanja i domišljatosti. Sposobnost iznošenja nove ideje na tržište zahteva i istrajnost i podržavajuće okruženje za inovacije, a finalisti i dobitnici Evropske nagrade za pronalazak 2021 sve ovo svedoči – rekao je predsednik EPO Antonio Campinos dodajući da je tokom svoje naučne karijere, Gordana Vunjak-Novaković dala ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

 

18/06/2021 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments