Kako da se osećate psihicki bolje u ovim danima?

18/03/2020 09:02

Kako da se osećate psihicki bolje u ovim danima?

Većina ljudi danas ispoljava intoleranciju na neizvesnost. Bojimo se šta će nam doneti sutra, a briga i anksioznost se sve više povećavaju što više razmišljamo. Ova osećanja su pogotovu izražena danas kad je ceo svet zahvatila pandemija korona virusa.

Onda kada smo intolerantni na neizvesnost, naš um je fokusiran na budućnost. Najbolje rešenje za ovaj problem je ono što većina psihologa i lajfkoučeva preporučuje, a to je život u sadašnjosti. Koncentrišite se na sadašnjost i pokušajte polako da prihvatate svoja osećanja i strah od nepoznatog. 

Evo nekoliko tehnika da se osećamo bolje, da se rasteretimo i smanjimo svoju intoleranciju na neizvesnost:

Radio

Da bismo se koncentrisali na sadašnjost možemo zamisliti da sve što se odvija u našoj glavi liči na radio program, dok je jačina programa pojačana na maksimum. Informacije koje čujemo na radiju su ekstremno negativne i kao da ih neko izgovara vičući. Ovom vežbom nećete momentalno rešiti vaš problem. Vaše misli će još neko vreme imati tu moć da “viču” na vas, ali ćete vremenom naučiti da smanjite njihovu jačinu i način na koji se “emituju”.

Osvešćivanje čula

Cilj ove vežbe je da budemo skoncentrisani na sadašnjost da bismo uspeli da budemo u ravnoteži sami sa sobom i sa onim što nas okružuje. Posmatrajte pažljivo 5 stvari iz vaše okoline. Posmatrajte ih detaljno kako biste mogli da ih opišete kad zatvorite oči. Osetite 4 osećaja na koži (vetar, odeća, itd.). Slušajte tri različita zvuka i identifikujte ih. Osetite 2 mirisa i njih, takođe, identifikujte. Osetite jedan ukus. Izdvojte po pet minuta, dva puta dnevno za ovu vežbu. Za dve nedelje ćete uočiti poboljšanje kada je u pitanju zabrinutost i moći ćete lakše da se fokusirate na sadašnjost.

Dišite duboko!

Na ovaj način mozgu šaljete znake opuštenosti. Dok ste koncentrisani i kontrolišete disanje, pomažete telu i umu da se umiri i da usmeri pažnju na nešto drugo, a ne na brige i strahove. Zatvorite oči, udahnite i izdahnite polako. Vežbu radite u sedećem položaju. Udahnite duboko dok brojite do 4, kratko zadržite dah i potom izdahnite opet polako, brojeći do 4.

U ovim teškim vremenima pokušajte da živite u sadažnjosti i ne razmišljajte o budućnosti, ona je ionako nepredvidiva i najverovatnije bolja od one koju zamišljate u momentima kada strahujete i brinete.

18/03/2020 09:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments