Na koji način prevazići kućnu izolaciju sa porodicom?

16/04/2020 13:26

Na koji način prevazići kućnu izolaciju sa porodicom?

Kućni karantin i samoizolacija uveliko traju, a policijski čas tokom celog vikenda zasigurno nas očekuje jedno vreme. 

Sela i varošice su na ovaj način dobile jednu reklamu više, u nezgodnom momentu, doduše. 

Trenutno se dešavaju manje privremene migracije iz gradova u selo, gde porodice koje imaju mogućnost pokušavaju da u manjim mestima budu izolovani i da im lakše prođu ti dani, kao i njihovoj deci.

Porodice koje su ostale u svojim stanovima, a imaju terasu, mogu malo da odahnu i da budu na svežem vazduhu. Međutim, onim porodicama koje nemaju ni jedno i drugo trenutno najteže pada kućni karantin.

Bez obzira na to gde se nalazite, prva faza koju smo do sada, trebalo bi, prevazišli su preterana anksioznost i strah, koju je trenutno preuzeo racio

Porodica je u ovim momentima jedna čvrsta logistička celina, koja bi trebalo da napravi egzistencijalni plan shodno aktuelnim dešavanjima, plan rada u okviru doma, plan obavljanja poslovnih obaveza – ukoliko radite od kuće, i plan koji obuhvata načine kako da se svi članovi porodice opuste i razonode, što je upravo vreme za njih.

Pored svih obaveza, trebalo bi da objasnite sebi i svojim ukućanima da je nervoza sasvim normalna, ali isto tako da bi svi zajedno trebalo da usporite, jer situacija oko nas nije redovna i svakodnevna. 

Dakle, definišite i „poslažite“ svoja osećanja, objasnite deci zašto bi sada češće svi trebali da peremo ruke i da budemo pažljiviji i odgovorniji.

Zašto je selo najbolja opcija?

Pored čistijeg vazduha, zelenila i većeg stepena mira, selo je odličan „prostorni“ izbor za decu koja mogu kreativnije da provedu svoje vreme, a isto tako je za odrasle jedan vid novog prostora u kom bi trebalo da započnu zajedničke aktivnosti.

U vreme pandemije, samo ovih nekoliko stavki je olakšavajuće i presudno za napuštanje stana i grada, a njima možemo dodati i sledeće: selo smiruje nesanicu, anksioznost i smanjuje posledice depresije.

Trebalo bi, međutim, obratiti pažnju na to da se poštuju sve mere koje su aktuelne gde god da se nalazite, da se poštuju policijski sat i mere zaštite, jer time štitimo i sebe i druge.

16/04/2020 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments