Kako su se liderke postavile prema svojim građanima za vreme pandemije?

25/05/2020 11:18

Kako su se liderke postavile prema svojim građanima za vreme pandemije?

Nedeljama unazad piše se o liderkama širom sveta koje su se na jedan drugačiji, možda do sada najbolji, način postavile prema svojim građanima i građankama u okviru granica svoje države. Članci su prepuni diskusija na temu da li su upravo žene donele nešto novo u tako teškoj i nepredvidivoj situaciji. 

O čemu je, zapravo, reč?

Za žene se, recimo, smatra da su empatičnije i osećajnije u odnosu na muškarce povodom gotovo svih životnih nedaća. Svet je, uglavnom zaboravio kakvo je to osećanje, ali ne i to da su takva promišljanja izuzetno stereotipna.  

Iako se u obzir uzima pol, pre nego što zaista ispratimo većinu, spomenućemo novreškog ministra zdravlja koji je svojim govorom, upućenom svim građanima i građankama države, a na kraju i maturantima, raznežio i Evropu i ostatak sveta.

Ministar Bent Goe je učinio jednostavnu stvar – zahvalio se na doprinosu Norvežanima za vreme pandemije, a nije zaboravio ni mladost čija nestrpljivost je u ovakvim situacijama prilično razumljiva.

Svoju podršku i tračak empatije pružio je i oskarovac, glumac i umetnik Entoni Hopkins, što je primljeno kao iskrena i dobrodušna poruka.

Ali, vratimo se na državne funkcionerke.

Šta su pružile liderke?

I, ne, nije u pitanju samo Angela Merkel, iako je ona među prvima stala pred svoje sunarodnike i saopštila da je u pitanju ozbiljan problem koji će zaraziti 70% stanovništva, što je i ona ozbiljno shvatila. Dakle, bila je iskrena.

Posle je samo nastao niz država čije su liderke uradile istu ili sličnu stvar: Norveška, Novi Zeland, Tajvan, Irska, Finska, Danska.

Još u januaru, Tsai Ing-ven, predsednica Tajvana, uvela je 124 mere za sprečavanje širenja zaraze, a da nije morala da se odluči na blokade, Jacinda Ardern je nametnula samoizolaciju ljudima koji su stizali na Novi Zeland kada je bilo samo šest potvrđenih slučajeva u celoj državi, Island, pod premijerkom Katrin Jakobsdottir, nudi besplatno testiranje na koronavirus svim svojim građanima, 

Sanna Marin, predsednica Finske, koristi uticaj influensera za prenos važnih informacija o virusu, a norveška premijerka, Erna Solberg, iskoristila je televiziju za direktan razgovor sa decom u svojoj državi.

Dakle, bile su saosećajne, iskrene, odlučne, istrajne i kreativno-inovativne.

Postavlja se pitanje da li su neke od ovih osobina budućnost postupanja svih lidera i liderki širom sveta? Za sada se ispostavilo da daje rezultate.

25/05/2020 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments