Vojvoda od Edinburga umro u 99. godini života

09/04/2021 22:26

Vojvoda od Edinburga umro u 99. godini života

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je danas, 09. aprila, u zamku Vindzor u Engleskoj.  Vojvoda od Edinburga imao je 99 godina i bio je suprug kraljice Elizabete Druge 73 godine.

Inače, princ Filip je jedan od četvoro najistaknutijih članova kraljevske porodice, iako nikada nije poneo titulu kralja. Razlog zašto se princ Filip nikada nije našao na tronu je taj što u Ujedinjenom Kraljevstvu supruga monarha može da ponese titulu kraljice, ali supružnik kraljice ne može biti kralj. Preciznije, kralj je titula, koja se dodeljuje isključivo prestolonasledniku.

Princ Filip bio je uz kraljicu Elizabetu od njihovog venčanja 20. novembra 1947. godine i time je postao najdugovečniji supružnik u kraljevskoj porodici u istoriji Velike Britanije. Osnovna uloga princa je bila da podržava kraljicu, a upućeni navode da su njih dvoje predstavnici poslednje globalne monarhije u svetu.

pročitajte još i i koje to britanske zakone kraljica ne mora da poštuje

Inače, vojvoda od Edinburga rođen je na Krfu 10. juna 1921. godine u grčkoj kraljevskoj porodici. Njegov otac bio je princ Andrej od Grčke i Danske (1882—1944), a majka princeza Alisa od Batenberga (1885—1969).

Njegov deda sa očeve strane bio je grčki kralj Đorđe I, koji je sin danskog kralja Kristijana IX. Dok je očeva majka bila Velika kneginja Olga Konstantinovna iz ruske imperatorske porodice Romanov. Sa majčine strane, princ Filip je potomak britanske kraljice Viktorije.

Bio je u Britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici, kojoj je pristupio sa 18 godina i sa kojom se borio u Drugom svetskom ratu. Za zasluge odlikovan je Grčkim ratnim krstom. U martu 1947. godine se odrekao titule grčkog princa prihvatajući prezime Mauntbaten (britanska verzija majčinog devojačkog prezimena Batenberg).

Uoči ženidbe sa britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža VI, promenio je veroispovest, pa je iz pravoslavlja prešao na anglikansku veru i tako stekao titulu vojvoda od Edinburga. Sa princezom Elizabetom Drugom oženio se pet godina pre nego što je ona postala kraljica.

Sa njom je imao četvoro dece, osmoro unučadi i desetoro praunučadi. Pre četiri godine princ Filip je objavio da neće obavljati kraljevske dužnosti, zbog bolesti, 2018. je operisao kuk, a godinu kasnije bio je na posmatranju u londonskoj bolnici “Kralj Edvard VII”.

Retko je bio viđan u javnosti od povlačenja, a vreme je provodio na kraljevskom imanju u Sandringemu u Norfolku. Posle izbijanja izbijanja epidemije koronavirusa vratio se u zamak Vindzor zajedno sa kraljicom Elizabetom Drugom.

Zanimljivosti

* Princ Filip je 2019. godine učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj su dve žene povređene završile u bolnici. Vojvoda od Edinburga je dobrovoljno vratio vozačku dozvolu, ali tužilaštvo nije pokrenulo sudski postupak.

* Kraljica Elizabeta II je najdugovečnija britanska vladarka. Na tronu je 69 godina i predvodi Veliku Britaniju i još 15 zemalja. Na čelu i Komonvelta, saveza 54 nezavisne države, među kojima su većinom bivše britanske kolonije.

* Elizabeta i Filip su povezani rodbinskim vezama, ali vrlo dalekim. Naime, oboje vuku poreklo od kraljice Viktorije. Uprkos kraljevskoj krvi, njih dvoje su odrastali potpuno različito. Elizabeta u blagostanju, sa dadiljama i privatnim učiteljima, a Filip uglavnom u besparici. Par se upoznao kada je ona imala 13 godina.

možda vas zanima i zašto britanska kraljica nosi drečave neonske boje kostima

* Kralj Džordž VI, otac kraljice, je strahovao da Britancima neće biti zadovoljni izborom prestolonaslednice i odlukom da se uda za siromašnog grčkog princa, koji je još imao i “nezgodne” nemačke rodbinske veze. Upućeni tvrde, da je kralju Džordžu smetalo osorno ponašanje budućeg zeta kao i njegov glasan, neobuzdan smeh. A Elizabetina majka je strahovala da će Filip biti neveran muž. Uprkos svemu Elizabeta se za njega udala čim je napunila 21 godinu.

* Filip da bi mogao da se oženi Elizabetom, morao je da prihvati britansko državljanstvo i odrekne se veza sa Nemačkom. Naime, na venčanje nije smeo da pozove ni svoje tri sestre koje su bile udate za Nemce nacistički orjentisane.

* Ovaj par imao je svako svoju spavaću sobu, ali su one bile povezane tako da bi mogli da biraju da li će spavati u istom krevetu ili ne.

* Nakon krunisanja Elizabete II, 1953. godine, Filip je zadžao titulu vojvode od Edinburga i zakleo se na odanost mladoj kraljici. Princ je postao tek četiri godine kasnije i to samo da bi se, tvrde savremenici, ublažile napetosti u braku.

* Za sve godine pokazivanja Elizabeta i Filip nikad nisu javno izmenili ni najmanju nežnost, te se tako ni za ruke nisu držali. Filip je za sebe govorio da je pragmatičan, a ne romantičan. A upravo ta osobina omogućila je Elizabedi skoro sedam decenija vladavine.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip su se upoznali 1934. godine, a potom ponovo videli 1937. godine. Kraljica se zaljubila u budućeg vojvodu od Edinburgha 1939. godine, kada je imala 13 godina. U nastavku je dokumentarni film koji beleži prvih 50 godina njihovog braka.

 

09/04/2021 22:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments